Χιλιάδες εμβολιασμένοι γίνονται από σήμερα ανεμβολίαστοι: Για ποιους αχρηστεύονται τα πιστοποιητικά

Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Χιλιάδες εμβολιασμένοι γίνονται από σήμερα ανεμβολίαστοι: Για ποιους αχρηστεύονται τα πιστοποιητικά

Χιλιάδες «προνομιούχοι» χάνουν από σήμερα, Δευτέρα (13/12), τα «προνόμια» τους, καθώς η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νέα όρια ως προς τη διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το σχετικό Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η ισχύς του πιστοποιητικού νοσήσης αλλάζει από έξι σε τρεις μήνες, τουλάχιστον από τη 13η Δεκεμβρίου έως και την 20ή του μηνός.

Επομένως, για όλες τις δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται το πιστοποιητικό, δηλαδή όσον αφορά στην είσοδο σε καταστήματα, εστίαση και γενικότερα κλειστούς χώρους, το πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό μόνο αν έχουν περάσει έως και 90 ημέρες από την έκδοσή του.

Συν τοις άλλοις, υπογραμμίζεται ότι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/2021, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 01/11/21 θα λήγουν, επίσης, σε τρεις μήνες.

Μάλιστα, στο εν λόγω ΦΕΚ επισημαίνεται: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Τι ισχύει πλέον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τη λεγόμενη τρίτη -αναμνηστική- δόση για τη νόσο COVID-19, από τη Δευτέρα (13/12) θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αν έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση.

Έτσι, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αυτής της κατηγορίας πολιτών θα πάψουν να ισχύουν με αποτέλεσμα να υφίστανται τους περιορισμούς πρόσβασης σε κλειστούς χώρους και την υποχρέωση διενέργειας rapid test.

Οι άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα με τον νόμο να δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να το επεκτείνει και για όσους θα γίνουν 60 ετών από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάστηκε τον σχεδιασμό για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 και πλέον η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (https://emvolio.gov.gr/) για το κλείσιμο ραντεβού είναι διαθέσιμη στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως, όσον αφορά στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της τρίτης δόσης, έχουν ως εξής:

  • Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με δύο δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
  • Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με μία δόση Johnson & Johnson: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
  • Πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca: Δεύτερη δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.
  • Νόσηση πριν από τον εμβολιασμό (1 δόση εμβολίου J&J): Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
  • Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
  • 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J, νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.