ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Α.Τσίπρας περιμένει την απόφαση του Π.Καμμένου για να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών

Ο Α.Τσίπρας περιμένει την απόφαση του Π.Καμμένου για να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών

O Πάνος Καμμένος θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσει στον κυβερνητικό του εταίρο τις αποφάσεις του για τη στήριξη ή μη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν σήμερα πως θα πορεύονται από εδώ και στο εξής μέχρι την ημέρα των εκλογών όποτε τελικά αυτές γίνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πως εξαρτάται και από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόσο για τη συμφωνία, όσο και για τη ψήφο εμπιστοσύνης ‘Οχι τόσο από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο αλλά από τους βουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν.

Βασικά ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δείξει πως είναι άνετος ακόμα και χωρίς αυτόν καθώς γνωρίζει πως ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει απολύτως την κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά ξέρει πως αν αποσύρει τη στήριξή του πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών θα του δημιουργήσει πρόβλημα στον προεκλογικό του σχεδιασμό, δηλαδή να πάει σε εκλογές όχι νωρίτερα το Μάιο, με στόχο να περάσει όλα τα θετικά μέτρα, να έχει ξεφουσκώσει ως θέμα το Μακεδονικό και φυσικά να προχωρήσει με τα θέματα των σκανδάλων και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός προσδοκά ο Πάνος Καμμένος να μην αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση διαφορετικά θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα παίξει τα χαρτιά του και ο Πάνος Καμμένος, τα οποία ακόμα κρατά κρυφά.

Από τις αποφάσεις της σημερινής συνάντησης θα φανεί προφανώς η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει πως αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η εξάντληση της συνταγματικής του θητείας και να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την αρχική συμφωνία που είχε κάνει με τον Πάνο Καμμένο, δηλαδή να δρομολογηθούν εξελίξεις μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσύροντας μόνο τους υπουργούς του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, παραμένοντας στην αρχική συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αν δεν εισακουστεί το αίτημά του και αποσύρει τη στήριξή του, τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής.

Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δε λάβει 151 ψήφους, τότε θα προχωρήσει “εν ευθέτω χρόνω” και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες. Εν ολίγοις, αν αποχωρήσει τώρα ο Πάνος Καμμένος η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι: να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή διαφορετικά πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού, όμως, πρώτα κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξευσε το Σαββατοκυριακο, τότε, οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν παράταση για μετά τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή εντός Ιανουαρίου.

Σε αυτό το σενάριο παραμένει το ερώτημα αν θα προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας πρόωρες εκλογές, καθότι, και πάλι για να περάσει η Συμφωνία, θα έχουν διαλυθεί τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταξύ αυτών και οι ΑΝΕΛ.

«Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε, προχθές, στο Open.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, για 151, ίσως και 152 «ναι» αφού ήδη διαθέτει 145 βουλευτές (μαζί με τη μεταγραφείσα από την Ε.Κ. Θεοδώρα Μαγαλοοικονόμου), ενώ φέρεται ότι θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη και έχει εκλεγεί με τη ΝΔ, η υπουργός Έλενα Κουντουρά και ίσως ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που μαζί με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι είναι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Ο Πάνος Καμμένος, που το κόμμα του έχει τώρα 7 βουλευτές θα μείνει με τρεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που το κόμμα του έχει 6 βουλευτές και θα μείνει με 5, παύουν να είναι αρχηγοί αναγνωρισμένοι από τον Κανονισμό της Βουλής, αφού τα κόμματα δεν θα διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο αριθμό για να λογίζονται ως χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες και θα χάσουν όλα τα προνόμια, καθώς τα κοινοβουλευτικά τους στελέχη θα έχουν το «status» των ανεξάρτητων βουλευτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι προφανές ότι το ανώτερο εκλογικό όριο είναι ο Μάιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.