Δήλωση-σοκ από κυβέρνηση: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου μνημονίου – Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί» (upd)

Δήλωση-σοκ από κυβέρνηση: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου μνημονίου – Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί» (upd)

(Αρχικό κείμενο 18:30) O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε σήμερα σε μία δήλωση-σοκ, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, αφού προέβλεψε πως λόγω των απαγορεύσεων το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Συγκεκριμένα ο κ.Σκυλακάκης δήλωσε ότι η χώρα βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει η απειλή ενός νέου μνημονίου!

Όσον αφορά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προσδιόρισε το ύψος του σε 204% με 206%, (σσ. κάτι που όπως είναι λογικό θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια).

Ο ίδιος απέδωσε την εκτίναξη του χρέους όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 2019 κατά 4 δις ευρώ και του 2018 κατά 5 δις ευρώ.

Όσον αφορά στην ύφεση του 2020, λόγω του δεύτερου lockdown της κυβέρνησης, ο κ.Σκυλακάκης την προσδιόρισε λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Όσο για την ανάπτυξη του χρόνου, υποστήριξε ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το… 5% αλλά την συνέδεσε σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό, ο οποίος η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% σε σχέση με το 2019, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί μια σίγουρη εξέλιξη ειδικά σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος θα έχει βυθιστεί σε ύφεση και κρίση.

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους που αφήνει να εννοηθεί πως έρχονται… μνημόνια και ίσως ακολουθήσουν κι άλλες τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς είναι φανερό πως τα lockdown της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό Αρμαγεδδώνα χειρότερο κι από αυτό του 2010.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.