ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Κ.Μητσοτάκης γυρίζει την Ευρώπη και «προμοτάρει» το διαβατήριο εμβολιασμού – Δημιουργία κόσμου δύο ταχυτήτων

Ο Κ.Μητσοτάκης γυρίζει την Ευρώπη και «προμοτάρει» το διαβατήριο εμβολιασμού – Δημιουργία κόσμου δύο ταχυτήτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γυρίζει την Ευρώπη και «προμοτάρει» το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μετά το ταξίδι του στην Ικαρία ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο και στο Ισραήλ, όπου και συναντήθηκε με τους τοπικούς ηγέτες, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδης και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως ο εμπνευστής της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού έριξε στο «τραπέζι» την πρόταση του, η οποία μέχρι στιγμής χαίρει αποδοχής από αρκετούς Ευρωπαίους ολιγάρχες.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφθασε σε συμφωνία με τον Νετανιάχου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Σας συγχαίρω για τον γρήγορο ρυθμό που εμβολιάζετε τους πολίτες σας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε στον Νετανιάχου ο πρωθυπουργός επ’ ευκαιρία του διαβατηρίου εμβολιασμού που θα τεθεί σε ισχύ μετά την καραντίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος που τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών κινούνται στην κατεύθυνση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. «Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

«Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Η Ελλάδα φιλοξένησε το 2019 περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών. Καταλαβαίνει κανείς πως ακόμη και εάν το Ισραήλ είναι μία χώρα που έχει εμβολιάσει πολλούς κατοίκους, πως αναμένεται να έρθουν αρκετά λιγότεροι τουρίστες φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ενθαρρύνεται επίσης η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Το θέμα του εμβολιαστικού «πιστοποιητικού» συναντήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες έχουν, όπως ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, επιμείνει στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες.

«Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήμασταν έτοιμες σήμερα να κάναμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πετύχουμε. Ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι πολύ απλά διότι δεν έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών, «ώστε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε να μας βρει το καλοκαίρι σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Για «πιστοποιητικό» υποστήριξε ο πρωθυπουργός ότι με την υιοθέτησή του θα διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες από όλα μέρη του κόσμου που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση οι δύο χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθιερώσει μια διαδικασία τυποποιημένη για το αποδεικτικό στοιχείο του εμβολιασμού.

Δανία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους κατά της πρότασης Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID-19

Χιλιάδες Δανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν κατά τη πρότασης Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό.

«Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όχι στο κορωνοδιαβατήριο».

Πρόκειται για την εναντίωση των διαδηλωτών απέναντι στην ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα λειτουργεί και ως διαβατήριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.