Προς νέα παράταση το άνοιγμα της αγοράς: Σε 15 μέρες… και αν – «Άλμα δεκαετίας» «ονειρεύεται» ο Κ.Μητσοτάκης

Προς νέα παράταση το άνοιγμα της αγοράς: Σε 15 μέρες… και αν – «Άλμα δεκαετίας» «ονειρεύεται» ο Κ.Μητσοτάκης

Εκτός πραγματικότητας φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως είδαμε και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού συνεχίζει να επενδύει στο αφήγημα της επιτυχίας.

Ο πρωθυπουργός στις τελευταίες του δηλώσεις μίλησε για… «άλμα δεκαετίας», υποστηρίζοντας πως μετά τον «τελευταίο κάβο της περιπέτειας» (την πανδημία) θα ακολουθήσει μία ανάπτυξη. Ενώ στην πρόσφατη ενημέρωση για τον κορωνοϊό είχαμε τον Άκη Σκέρτσο να προσπαθεί να πείσει για το πόσο καλά τα πήγε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, τόσο στο θέμα της υγείας, όσο και στην οικονομία.

Παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η χώρα κλείνει σε λίγες ημέρες έξι μήνες συνεχόμενου lockdown και ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών με Covid-19 αυξάνεται διαρκώς.

Ήδη έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες τους περισσότερους επιστήμονες να παραδέχονται πως τo lockdown έχει αποτύχει και να ζητάνε το άνοιγμα της αγοράς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, ώστε ο κόσμος να βγει έξω, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα σπίτι.

Και όμως… σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να πάρει νέα παράταση. Συγκεκριμένα τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα σηματοδοτούσε την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας, μπαίνουν στο «συρτάρι» για 15 τουλάχιστον μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα κριθούν από την εβδομάδα που ξεκίνησε από σήμερα, καθώς οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει μέσα σε μια εβδομάδα ή δέκα μέρες, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες της χώρας μας θα έχουν συνεχείς συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή, όπου και θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό και αυτός με τη σειρά του θα αποφασίσει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους είναι ιδιαιτέρως σκληρά. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ιδιαίτερα αυξημένος και τα στοιχεία δείχνουν πως την εβδομάδα που έρχεται όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά ίσως και να χειροτερέψει. Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δεν αποκλείεται η εισήγηση που θα έχει στα χέρια του την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει λόγο για -τουλάχιστον- μία ακόμα εβδομάδα παράταση στο μέτρο.

Διχογνωμία ειδικών για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Η μια πλευρά υποστηρίζει πως το άνοιγμα της οικονομίας με περίπου 3.000 κρούσματα ημερησίως θα είναι «αυτοκτονία», ενώ η άλλη πλευρά απαντά πως εφόσον ανοίξουν κάποιοι τομείς θα βοηθούσε ώστε να σταματήσει η διασπορά της πανδημίας που σήμερα έχει μεταφερθεί μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες.

«Θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στο MEGA.

«Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές» συμπλήρωσε.

Στα όριά τους οι πολίτες

Ο εμπορικός κόσμος την ίδια στιγμή με κάθε τρόπο δηλώνει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα και ζητά να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ενώ οι πολίτες βλέπουν πως εδώ και τόσους μήνες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βλέπουν την οικονομία να καταστρέφεται και παρόλα αυτά η χώρα δεν δείχνει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.