Γ.Οικονόμου: «Κοντά στο Πάσχα η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών»

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα στα Τέμπη

Γ.Οικονόμου: «Κοντά στο Πάσχα η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών»

Κοντά στο Πάσχα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα (20/3) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννη Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο έγκλημα των Τεμπών κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα πως στήνουν προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Δεν νομίζω ότι θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Εδώ που φτάσαμε το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα. Κοντά στο Πάσχα θα γίνουν οι ανακοινώσεις», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έδωσε απαντήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη και ιδιαίτερα για το επίμαχο ζήτημα που έχει φέρει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση μίλησε εξ αρχής για τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, διαφωνούμε στο ποιος παρέδωσε τι, ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου. Όλα αυτά με τα έγγραφα και την πραγματικότητα που έρχεται στο φως, θα ξεδιαλυθεί και θα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες του τι λειτουργούσε και τι όχι», προσέθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου, να το παρακολουθήσει για 5,5 χλμ ή για περίπου 12 λεπτά και να δει ότι είχε βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιθανό αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 πλήρως να μην υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη».

Αναφορικά με τις ευθύνες και πώς επιμερίζονται απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.

Για το έγκλημα των Τεμπών

Εξελίσσεται στα μάτια μας η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα προσωπικά – δεν είναι η πρώτη φορά- να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι.

Διαφωνούμε στο ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου, αλλά όλα αυτά με τα έγγραφα που έρχονται στο φως θα ξεδιαλυθούν, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες για το τι λειτουργούσε και τι όχι. Ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου. Αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στην εργαλειοθήκη του κ. Τσίπρα για να κάνει την αντιπολίτευση όπως θεωρεί ότι πρέπει να την κάνει πάνω σε αυτήν την τραγωδία.

Αυτό που είπαμε -και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση- είναι ότι στο Σταθμαρχείο της Λάρισας υπάρχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη, να μπορείς πάνω στον πίνακα να χαράσσεις αυτόματα τη γραμμή, να παρακολουθείς την πορεία του τρένου, να μπορείς να βλέπεις αν πάνω στην ίδια γραμμή κινείται ένα τρένο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο σταθμάρχης μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου για να μην πάει σε λάθος γραμμή, να την παρακολουθήσει για 5,5 χιλιόμετρα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η σύγκρουση. Αυτό είχε γίνει μέχρι και μια ώρα πριν το δυστύχημα, είχε γίνει τρεις τέσσερις φορές στην προηγούμενη βάρδια. Επιβεβαιώνεται αυτό από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας αντί να συνοδεύεται σήμερα από έναν άνθρωπο που λείπει καμιά 12ετία λόγω σύνταξης από τον ΟΣΕ και νομίζω είναι από την Ξάνθη, θα μπορούσε να συνοδεύεται από κάποιο τοπικό σταθμάρχη στη Λάρισα. Θα μπορούσε να τον πάρει από το χέρι να πάει στο σταθμαρχείο και να το δει. Αφού έκανε τον κόπο και τη μέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για να καταθέσει ο καθένας την αλήθεια του πήρε τις κάμερες για να κάνει αυτό το σόου, ενώ θα μπορούσε να πάει και δύο βήματα παραπέρα.

Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και ο καθένας να προσπαθεί να την τεκμηριώσει, ένα άλλο πράγμα είναι να γίνεται μια χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, να χρησιμοποιείς ένα ντεκόρ για να υποστηρίξεις τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει το σκηνικό, το οποίο έχεις στήσει πίσω σου.

Ζητήσαμε συγγνώμη γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν είπαμε και δεν θα πούμε στιγμή ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες, οι οποίες γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν αφορούν και εμάς. Δεν τρέξαμε πιο γρήγορα, δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το έργο, δεν τα βάλαμε με μια σειρά συμπτώματα του βαθέος Κράτους, που έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία των Τεμπών. Έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη.

Για την ελληνική κοινωνία έχει σημασία να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, να εντοπιστούν τα βασικά αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, να εκσυγχρονίσουμε και να συγκροτήσουμε τους σιδηροδρόμους. Η δουλειά μας είναι συλλογική και αυτήν την ώρα όλη μας η ενέργεια είναι στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της μεγάλης τραγωδίας, για να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, να μη μείνει καμία σκιά και να μάθουμε όλη την αλήθεια.

Για να είναι ασφαλείς οι πολίτες υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. Εκεί που δεν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης πλήρως ανεπτυγμένο, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες από τον κανονισμό του ΟΣΕ, υπήρχε ο πίνακας που θα έπρεπε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν ακολουθήθηκαν. Όταν ακολουθούνταν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες οι πολίτες ήταν ασφαλείς.

Στο Σταθμαρχείο της Λάρισας υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. Για παράδειγμα, στο κομμάτι της Λάρισας δεν είναι αλήθεια ότι δεν το βλέπαμε το τρένο επειδή δεν υπήρχε ολοκληρωμένο το κομμάτι της τηλεδιοίκησης. Υπήρχε ο πίνακας. Από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, από την Κάτω Τιθορέα μέχρι το Δομοκό υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης. Στα κομμάτια του δικτύου που δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν είναι όλα στην τύχη. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλιστικές οι οποίες δεν τηρήθηκαν και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής αναλύθηκαν και αναδείχθηκαν.

Για το δυστύχημα υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων. Είναι μία αλληλουχία τραγικών ανθρώπινων σφαλμάτων που αναδεικνύονται μέσα από τη δημοσιογραφική και τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι και οι χρόνιες καθυστερήσεις και αδράνειες σε έναν βραχίονα του Κράτους όπως ο ΟΣΕ, ο οποίος είχε χρόνια δομικά προβλήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες προσωπικές που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποδοθούν. Υπάρχει αλληλουχία ανθρώπινων λαθών που έγινε εκείνο το βράδυ.

Υπάρχουν θέματα που αφορούν την καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου, υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης μέσα στη διοίκηση, στο προσωπικό, στον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Αυτό είναι που έχει σημασία όταν λέμε «καμία συγκάλυψη» είναι να μην μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών γενικά και περιγραφικά, αλλά να έχουν μία δίκαιη δίκη όσοι αποδειχθεί ότι είχαν ευθύνες.

Ο κόσμος θέλει απονομή δικαιοσύνης και κυρίως να θεραπεύσουμε και εκείνες τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία για να μην την ξαναζήσουμε. Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μία τραγωδία, ένα σοκ το οποίο ποτέ κανείς μας δεν θα ξεπεράσει και χρέος όσων είμαστε στη δημόσια ζωή είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με ειλικρίνεια για να μην το ξαναζήσουμε. Αυτός είναι ο στόχος και ο προσανατολισμός μας.

Τα αίτια που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν γεννήθηκαν χθες. Είπαμε για τις ανθρώπινες ευθύνες, για μία σειρά από πράγματα που έρχονται από μακριά. Είναι η Ελλάδα που αλλάζει απέναντι σε νησίδες αντίδρασης που αντιστέκονται και αυτή είναι μια μάχη κατεξοχήν πολιτική. Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα, που γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ποιος μπορεί να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του Κράτους, στην αναγέννηση που χρειάζεται η Ελλάδα απέναντι και σε αυτές τις νησίδες που αντιστέκονται. Και αυτό είναι κατεξοχήν πολιτικό.

Για τις εκλογές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Είχαμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη και δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πολύ σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα, η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όλα αυτά που και πριν, αλλά και τώρα -μετά την τραγωδία των Τεμπών- αναδεικνύονται ακόμα πιο επιτακτικά. Κοντά στο Πάσχα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.