Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης – Θα εγκαινιάσει κρίσιμο έργο για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Το στρατηγικής σημασίας έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου που εγκαινιάζει

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης – Θα εγκαινιάσει κρίσιμο έργο για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Ένα κρίσιμο έργο για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας θα εγκαινιάσει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Στην πρωτεύουσα του Έβρου θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, ενώ θα έρθουν και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενδεικτικό της σημασίας του έργου για την Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB, θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και τα Σκόπια που αναμένεται να συμπράξει στο έργο όπως και την Σερβία. Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ.

Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5δισ. κυβικά μέτρα με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια. Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί την σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αθήνα έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Με κάθε διπλωματικό τρόπο πιέζει προς την κατεύθυνση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και την χρηματοδότηση των κρατών – μελών από τα 230 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα έθεσε χθες στους ομολόγους του ο Κώστας Σκρέκας, κατά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Σημείωσε ότι «οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» και χαρακτήρισε πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει «μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.