Στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού-γίγα των ΕΛΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες

Στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού-γίγα των ΕΛΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να στείλει σήμερα από την Κοζάνη, το μήνυμα ότι η οριστική απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο θα προέλθει μόνο μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστος αλλά και το ενεργειακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Σε μία εμβληματική περιοχή για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, από την οποία η ΔΕΗ ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια την στρατηγική της σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα επένδυση 130 εκατομμυρίων, ανοίγοντας με την σειρά τους ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.

Ο όμιλος ενίσχυσε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων 38 MW στην Εύβοια και δύο φωτοβολταϊκών 16 MW στην Βοιωτία. Στόχος είναι να φτάσει τα 2 GW μέχρι το 2030.

Η Ουκρανική κρίση και η ανάγκη της χώρας να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα δυσμενές σενάριο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, οδηγεί στην λήψη έκτακτων μέτρων με τα οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εντατικοποιείται η χρήση του λιγνίτη και υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΗ ώστε να αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα από 40% έως 50% έως τα τέλη του χρόνου.

Με βάση το ετήσιο πλάνο που κατέθεσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μπορεί να αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη έως και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων που είναι σήμερα.

Με βάση τα σενάρια που «τρέχει» η εταιρεία, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Σήμερα ο λιγνίτης δεν μπορεί να αυξήσει την συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων.

Για να εντατικοποιήσει επομένως την παραγωγή η ΔΕΗ χρειάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά από κρίσιμα έργα στα ορυχεία αλλά και σε έκτακτες προσλήψεις για να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες χωρίς επί του παρόντος να μεταβάλλεται επισήμως το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

Κρίνεται σαφές ωστόσο ότι η αναθεώρηση του σχεδιασμού είναι ορατή και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.