ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι 400 διοικητές των οργανισμών έφεραν νέα κόντρα στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Επανάσταση» από Άδωνι και άλλους τρεις

Οι 400 διοικητές των οργανισμών έφεραν νέα κόντρα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το νέο σύστημα επιλογής των διοικητών των Κρατικών Οργανισμών, Δημοσίων Νοσοκομείων και λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου υπήρξε αιτία έντασης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Εργασίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη ..να αντιδρά εντονότατα και τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Οικονόμου και Λευτέρη Αυγενάκη να υιοθετούν ανάλογες θέσεις αν και τηρώντας χλιαρότερους τόνους. 

Την σχετική εισήγηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Εστία, έκανε η υφυπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Διοικήσεως κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία θεωρείται ότι είναι από τους «εκσυγχρονιστές» και παρουσίασε μια πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος με πλήρη αφαίρεση από τους εποπτεύοντες υπουργούς της αρμοδιότητος να επιλέγουν τους διοικητές ή και να τους παύουν σε περίπτωση που υπάρξουν δυσαρμονίες ή άλλα προβλήματα συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για 400 περίπου Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι διοικητές των οποίων θα επιλεγούν με την διαδικασία η οποία τελικώς θα υιοθετηθεί.

Συμφώνως προς την εισήγηση της υφυπουργού Δημοσίας Διοικήσεως οι 400 αυτοί διοικητές, δεν θα επιλέγονται από την Κυβέρνηση (τους αρμοδίους υπουργούς δηλαδή) αλλά θα διορίζονται με διαδικασία του ΑΣΕΠ για τετραετή θητεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν θα έχουν δυνατότητα καν να ζητήσουν αντικατάστασή τους, ακόμη και εάν οι ενέργειες τους εκθέτουν την Κυβέρνηση. Όπως μετ’ επιτάσεως ανεφέρετο κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν γίνει μια αστοχία η κάτι αντικανονικό δεν θα εκτεθεί ο Α ή ο Β διοικητής, τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς, αλλά ο αρμόδιος (πολιτικώς προϊστάμενος) υπουργός και κατ’ επέκτασιν η Κυβέρνησις, που υποστούν τις συνέπειες του πολιτικού κόστους που ενδεχομένως θα επιφέρουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Επιπροσθέτως με την διαδικασία αυτή, που καθιστά τους διοικητές των οργανισμών, ουσιαστικώς ανεξελέγκτους, και η εξουσία των υπουργών αμφισβητείται, αλλά και διαταράσσεται ακόμη περισσότερον η δομή και λειτουργία της Δημοσίας Διοικήσεως, η οποία ούτως ή άλλως στην χώρα μας δυναστεύεται από πολιτικές ή μη φατρίες που κινούνται αυτονόμως. Τώρα θα έχουμε και μια νέα κατηγορία «καπετανάτων», αυτά των διοικητών οργανισμών, που θα συμβάλλουν στην συνολική αποδιοργάνωση του Κράτους.

Ένα άλλο ζήτημα που ήγηρε θύελλα διαμαρτυριών ήταν το γεγονός ότι ασχέτως των ακαδημαϊκών τίτλων που μπορεί να έχουν προσκομίσει οι υποψήφιοι για τις θέσεις των διοικητών είναι η εισήγησις της κ. Χαραλαμπογιάννη, να περνούν από «τεστ δεξιοτήτων».

Πρόκειται για μια διαδικασία εξευτελιστική, ιδιαιτέρως όταν οι υποψήφιοι είναι απόφοιτοι επιφανών πανεπιστημίων του εξωτερικού, ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε τέτοια «τεστ» υποβάλλει το ΑΣΕΠ τους υποψηφίους για διορισμό στις χαμηλές θέσεις υπαλλήλων. Δεν είναι το ίδιο να καλείται κάποιος να αναλάβει την διοίκηση μεγάλου οργανισμού. Μια τέτοια διαδικασία θα συνιστούσε ισοπέδωση (και υποτίθεται πως έχουμε φιλελεύθερη κυβέρνηση που τιμά την αριστεία) η οποία θα απέτρεπε κάθε αξιοπρεπή και προσοντούχο υποψήφιο από του να διεκδικήσει μια θέση διοικητού οργανισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.