ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ευρωεκλογές: Πάνω από 25% διεκδικούν τα δεξιά κόμματα σε όλη την ΕΕ – Η περίπτωση της Ελλάδας

Θα «καρπωθούν» τα δεξιά κόμματα την δυσαρέσκεια για την «woke» ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ;

Ευρωεκλογές: Πάνω από 25% διεκδικούν τα δεξιά κόμματα σε όλη την ΕΕ – Η περίπτωση της Ελλάδας

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, το 2024 αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος τα δεξιά κόμματα, από την Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία έως και το AfD της Γερμανίας.

Τα σκεπτικιστικά προς την ΕΕ κόμματα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περισσότερο από το 25% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου και στις κορυφαίες δημοσκοπήσεις σε εννέα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ερευνητικό οργανισμό Eurasia.

Στην Ελλάδα, χιλιάδες δεξιοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι εξοργισμένοι όχι μόνο με την φτώχεια και την ακρίβεια αλλά και με την εξυπηρέτηση της «woke» ατζέντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία θέλει να προσφέρει ανήλικα ορφανά παιδιά σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Επίσης, η δυσαρέσκεια των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, κοινωνικές τάξεις που πλειοψηφικά ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, μπορεί τώρα να τους ωθήσει να ψηφίσουν διαφορετικά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το 2024 από πολιτική άποψη, έχει σίγουρα ενδιαφέρον και θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης (είτε δεξιά, είτε αριστερά) για να κερδίσουν κάποιο σοβαρό ποσοστό και να «βγουν» μπροστά στο άμεσο μέλλον.

Ειδικά τα δεξιά κόμματα αν δεν δείξουν σε μία εκλογική διαδικασία «χαλαρής» ψήφου ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις τότε απλώς θα «εξαφανιστούν» γιατί απλούστατα θα έχουν αποδείξει πως η χρησιμότητά τους είναι «πεπερασμένη» αν όχι ανούσια.

Οι ευρωεκλογές είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για έναν πολιτικό σχηματισμό να «εισπράξει» από τους πολίτες την δυσαρέσκεια που έχουν για την κυβέρνηση (και για την συγκεκριμένη οι δυσαρέσεκειες είναι πολλές) εκ του ασφαλούς.

Εκ του ασφαλούς όχι μόνο για τους ψηφοφόρους (αφού δεν αποφασίζουν για την διακυβέρνηση της χώρας για να επιλέξουν τον… λιγότερο χειρότερο κατά το διαχρονικό σκεπτικό) αλλά και για τα κόμματα.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους με βάση οικονομικά επιχειρήματα, καθώς επικεντρώνονται στην εξυγίανση του χρέους για να περικόψουν τα δάνεια της ευρωζώνης που ανέρχονται συνολικά στο 90% περίπου της οικονομικής παραγωγής.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες, παρόλο που οι καταναλωτές εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων και τις υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες», δήλωσε η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics.

«Η σωρευτική αύξηση των μισθών θα είναι μικρότερη από την αύξηση του κόστους που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές».

Οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο σε σημαντικά κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι άλλη μια αιτία ανησυχίας για τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία είναι ένα σημαντικό σημείο πολιτικών εξελίξεων με τον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να οδηγείται στην απαξίωση από τους πολίτες για την οικονομική καταστροφή που έχουν επιφέρει στην χώρα πολιτικές του.

Το AfD αντιθέτως αυξάνει την δύναμη του καθώς στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρία πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια, αυτό το κόμμα προηγείται επί του παρόντος πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί στη Γερμανία και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου το κόμμα του Προέδρου Ε.Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν για σχεδόν ένα χρόνο στις δημοσκοπήσεις.

Η μείωση των εισοδημάτων και η ακρίβεια και τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους και αυτό διαμορφώνει την εκλογική τους συμπεριφορά.

Θα εξοργιστούν ακόμα περισσότερο όταν ενώ οι ίδιοι είναι εξαντλημένοι οικονομικά οι χώρες τους αποφάσισαν να χορηγήσουν την Ουκρανία με 50μ δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω καταγράφονται στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Δεκέμβριο.

Σε 22 χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων είπε ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει επιδεινωθεί, χωρίς να φαίνεται βελτίωση τον επόμενο χρόνο.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση ότι όσον αφορά την αύξηση των τιμών καταναλωτή εκεί θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% της ΕΚΤ από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής που ωθεί τους ψηφοφόρους προς τα δεξιά εθνικά κόμματα.

Ενώ αυτά τα ζητήματα είναι οι κορυφαίες εθνικές τους ανησυχίες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η μετανάστευση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την περιοχή συνολικά.

«Αυτό που έχει σημασία είναι το οικονομικό άγχος: ο φόβος να χάσεις μια δουλειά, να μην είσαι σε έναν καλά αναγνωρισμένο τομέα ή επάγγελμα και να είσαι σε λιγότερο ασφαλή οικονομική κατάσταση σε σχέση με άλλους», δήλωσε η Cornelia Woll, πρόεδρος του Hertie School με έδρα το Βερολίνο και καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.