ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Χαμός» στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για την καθήλωση των Ε/Π ΝΗ90 – Α.Μυλωνάκης: «Είστε υπεύθυνοι για την αποδυνάμωση των ΕΔ»

Τι ελέχθη για την επικείμενη προμήθεια άλλων μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M

«Χαμός» στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για την καθήλωση των Ε/Π ΝΗ90 – Α.Μυλωνάκης: «Είστε υπεύθυνοι για την αποδυνάμωση των ΕΔ»

Έντονη ήταν η συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής αναφορικά με την προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ, αλλά και της κατάστασης των ολοκαίνουργιων ΝΗ90 τα οποία είναι πρακτικά καθηλωμένα, πλην ενός ή δύο.

Υπήρξε  έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του βουλευτή της ¨Ελληνικής Λύσης» Αντώνη Μυλωνάκη καθώς η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την απαράδεκτη κατάσταση -ουσιαστικά καθήλωση- των 15 ολοκαίνουργιων ελικοπτέρων ΝΗ90.

Αυτό γιατί ενώ η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) διαθέτει 15 ελικόπτερα ΝΗ90 και αναμένοντας ακόμη 5 για να ολοκληρωθεί η πολύπαθη παραγγελία και χωρίς να έχει καν ξεκινήσει την ουσιαστική επιχειρησιακή τους αξιοποίηση (τα ελικόπτερα είναι με σχεδόν «μηδέν» ώρες) ξεκινά νέο πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ με κόστος που μπορεί να φτάσει και το 1,2 δισ.€!

Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά της 4ης  φρεγάτας FDI, με την ημερομηνία για την άσκηση της προαίρεσης να λήγει στις 30 Ιουνίου και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην την ασκήσει, αφήνοντας το ΠΝ χωρίς την απαραίτητη ισχύ πυρός.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση έχει αποστείλει την Επιστολή Αιτήματος (LoR) προς τις αμερικανικές υπηρεσίες για την αγορά 35 ελικοπτέρων UH-60M, τα οποία θα είναι νέας κατασκευής, με συνολικό κόστος της τάξεως του 1,2 δισ. € με δικαίωμα προαίρεσης (option) για ακόμα 25 ελικόπτερα!

Η κίνηση απόκτησης των ελικοπτέρων αυτών εγείρει ερωτήματα  τη στιγμή που η ΑΣ  δεν έχει παραλάβει όλα τα ελικόπτερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 2000!

Μάλιστα για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα η κατάσταση είναι δραματική καθώς η σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση, ενώ έχει εγκριθεί από την Βουλή στις 21 Οκτωβρίου 2021

Στην συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνης Μυλωνάκης ο οποίος ρώτησε τον υπουργό Ν.Παναγιωτόπουλο για το απαράδεκτο της κατάστασης των ελικοπτέρων ΝΗ90.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Α.Μυλωνάκης:

«Στέλνετε μια LoR για τα Black Hawk. Από πού βγήκαν τα Black Hawk τα 49;

Τι έγινε με τα ΝΗ90; 665 εκατ. είναι αυτά. Τι έγινε; Έχουμε καμία δυνατότητα να μάθουμε τι έγιναν τα ΝΗ90;

Ένα πρωτοποριακό μεταφορικό ελικόπτερο 20 με 22 θέσεων αγορασμένο από το 2003, με το 70% πληρωμένο και να μην ξέρουμε τι έχει γίνει;

Πόσα πετούν κύριε υπουργέ, Πέστε μου τώρα. Ξέρετε πόσα πετάνε; Για πέστε μου. Ξέρετε; Τρία. Που είναι τα είκοσι που θα έπρεπε να είχαμε πάρει;  

Που είναι τα ανταλλακτικά τους; Αυτό σας λέω. Το μετά είναι το θέμα. Το να ξοδεύομε λεφτά για ένα οπλικό σύστημα και να μην μπορούμε μετά να το υποστηρίξουμε;

Καινούργιο  ελικόπτερο και να μην πετάει κανένα. Γιατί; Ρωτώ τον υπουργό 4 χρόνια τώρα»

Ο τελευταίος απάντησε ρίχνοντας τρις ευθύνες για την κατάσταση των ΝΗ90 στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο ότι ήταν αυτός που είχε σταματήσει τις παραλαβές των ελικοπτέρων και είχε αρνηθεί να υπογράψει συμφωνία ΕΣΥ.

Σε αυτό το σημείο ο Α.Μυλωνάκης (ο οποίος να σημειωθεί είναι απόστρατος της πιλότος ελικοπτέρων της ΑΣ και κατά συνέπεια γνωρίζει τα θέματα αυτά άριστα) και λαμβάνοντας  το λόγο είπε:

«Θα μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό που αναφέρατε,  αλλά τέσσερα χρόνια είστε στην κυβέρνηση και αυτό το φλέγον θέμα έπρεπε να το είχατε λύσει από το πρώτο εξάμηνο» για να συνεχίσει:

«Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε αερομεταφορές και δεν έχουμε ούτε ελικόπτερα ούτε και αεροσκάφη και έχουμε αγοράσει τα καλύτερα ελικόπτερα της Ευρώπης, τα ΝΗ90  και δεν τα πετάμε»

Παράλληλα ο Α.Μυλωνάκης τάχθηκε κατά της προμήθειας των μαχητικών F-35 αναφέροντας ότι το κόστος της συμφωνίας είναι δυσανάλογα μεγάλο  για τις οικονομικές δυνατότητες  της Ελλάδας.

«Στέλνετε μια LoR στις ΗΠΑ για τα F-35. Έχει απασχολήσει καθόλου την Επιτροπή Εξωτερικών άμυνας ή εξοπλιστικών το F-35;

Βρήκαμε δηλαδή μια πόρτα ανοικτή να αγοράζουμε οτιδήποτε θέλουμε;

Οτιδήποτε. Ακούστε λίγο σας παρακαλώ γιατί υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε δώσει 16 δισ. από την τσέπη του ελληνικού λαού.

Πόσα ακόμη θα πρέπει να δώσουμε; Βάλαμε πλάτη για όλα, και το ξελέτε καλά.

Η Ελληνική Λύση ο Κ.Βελόπουλος είπε ναι. “Θα βάλω πλάτη”, αλλά μέχρι που;

Στέλνετε την LoR στις ΗΠΑ χωρίς την SSI. Δηλαδή αυτά τα αεροσκάφη που θα πάρουμε, πως θα συντηρηθούν, που θα έρθουν εδώ;

Αυτά κάνουμε  και απαξιώνουμε όλα τα αεροσκάφη όλα τα οπλικά συστήματα», είπε ο Α.Μυλωνάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η κυβέρνηση φέρνει τόσο εσπευσμένα  το θέμα της προμήθειας νέων αμερικανικών μεταφορικών   ελικοπτέρων, με το θέμα της επιχειρησιακής ένταξης των ΝΗ90 να είναι στον «αέρα» (όχι τα ελικόπτερα, αυτά είναι καθηλωμένα στο έδαφος) και ουσιαστικά έτσι τα οδηγεί στην απαξίωση και την σταδιακή απόσυρσή τους σε ένα πρόγραμμα που ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει τουλάχιστον 658 εκατ. €

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ