ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Δικαιολογίες Γ.Γεραπετρίτη: «Απέτισα τιμή στην Κ.Σακελλαροπούλου» λέει για την υπόκλιση (βίντεο)

Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών

Δικαιολογίες Γ.Γεραπετρίτη: «Απέτισα τιμή στην Κ.Σακελλαροπούλου» λέει για την υπόκλιση (βίντεο)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκίνησε δικαιολογίες για την ακατανόητη κίνησή του να υποκλιθεί στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το βίντεο προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο, καθώς δείχνει ξεκάθαρα τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει βαθιά υπόκλιση μόλις περνά μπροστά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, μια κίνηση υποτέλειας.

Τον σάλο προσπάθησαν να τον «μαζέψουν» αρχικά οι συνεργάτες του λέγοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση… «ευγένειας», ενώ λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξη που παρέθεσε στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι υποκλίθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρόλο που το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…) Με τον πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε:

«Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε, σε ερώτηση που δέχθηκε για την υπόκλιση.

Από ο Γ.Γεραπετρίτης μίλησε επίσης για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σκοπός μας είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις».

Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία, υπογράμμισε ωστόσο, καθώς η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αναθεωρητισμού που, συχνά πυκνά, εκφράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας έμφαση τόσο στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, όσο και στην άρτια προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και από τις δύο πλευρές.

Όσο για το ζήτημα της «τουρκικής», κατά τον Ερντογάν, «μειονότητας» στη Θράκη και την απάντηση Μητσοτάκη ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντοτε έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε επίσης, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή μέρα.

«Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμη ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς τον ρώτησε για τη υπόκλισή του στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι υποκλίθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.