
Ο εντεταλμένος Ευρωπαίος Εισαγγελέας Διονύσης Μουζάκης ζήτησε την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων στη δίκη για την υπόθεση των παράνομων δηλώσεων εκτάσεων με σκοπό την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η υπόθεση, που αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο στο σκάνδαλο γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις, αφορά κατηγορουμένους, στην πλειονότητά τους από την Κρήτη, οι οποίοι φέρονται να δήλωναν ως ιδιόκτητες ή μισθωμένες εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εμφανίζονται ως δικαιούχοι ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι συγκεκριμένες εκτάσεις είτε ανήκαν στο Δημόσιο είτε σε άλλα πρόσωπα, ενώ δεν προέκυψε ότι βρίσκονταν πραγματικά στην κατοχή ή στην εκμετάλλευση όσων τις είχαν δηλώσει.
Κατά την αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Μουζάκης υποστήριξε ότι από τα στοιχεία που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν προκύπτει πραγματική αγροτική δραστηριότητα που να δικαιολογεί τις επιδοτήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απόσταση μεταξύ των δηλωμένων εκτάσεων και των τόπων κατοικίας των κατηγορουμένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εισαγγελική πλευρά, δεν διαπιστώθηκε μεταφορά του ζωικού κεφαλαίου στις συγκεκριμένες περιοχές ούτε η πραγματοποίηση των αγροτικών εργασιών που απαιτούνταν.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν ειδικότερα οι δηλώσεις των πρώτων 16 κατηγορουμένων, οι οποίοι, σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες εκτάσεων που δεν τους ανήκαν.
Ο Διονύσης Μουζάκης, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, υποστήριξε ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αποδεικνύουν την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων και ζήτησε από το δικαστήριο την καταδίκη τους για τις πράξεις που τους αποδίδονται.
Η υπόθεση αφορά τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν δηλώσεις εκτάσεων για την εξασφάλιση αγροτικών ενισχύσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τρόπος χορήγησης των επιδοτήσεων και οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικών και ευρωπαϊκών ερευνών.
Η δίκη συνεχίζεται, ενώ πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.