Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη – Ε.Ράμα: Μίλησε για… ενδιαφέρον της προστασίας των Ελλήνων στην Αλβανία

Επί τάπητος η παραπομπή των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη – Ε.Ράμα:  Μίλησε για… ενδιαφέρον της προστασίας των Ελλήνων στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων

Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμα σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Dimitar Kovachevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa. Συζητήθηκε η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Nikol Pashinyan, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.