ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σι Τζινπίγνκ σε Α.Τσίπρα: «Προωθήσατε σημαντικά τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας – Ελλάδας – Είστε παλιός φίλος μας»

Σι Τζινπίγνκ σε Α.Τσίπρα: «Προωθήσατε σημαντικά τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας – Ελλάδας – Είστε παλιός φίλος μας»

Παλιό φίλο της Κίνας χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Σι Τζινπίνγκ σε συνάντηση που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, λίγο πριν την αναχώρηση του Κινέζου Προέδρου από την Ελλάδα.

«Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία», τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών σημείωσε νέα ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ για επίσκεψη στην Κίνας και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, σε δύσκολες στιγμές, να οικοδομήσει με την Κίνα μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει και συνέχεια.

Σι Τζινπίγνκ σε Τσίπρα: Προωθήσατε σημαντικά τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας – Ελλάδας

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται ξανά με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. «Είστε παλαιός φίλος της Κίνας, κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνας προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τσίπρα η στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ενισχυόταν σημαντικά ενώ προωθήθηκε ιδιαίτερα η συνεργασία των δυο χωρών με τη συμμετοχή του δύο φορές στο Φόρουμ One Belt One Road για τη διεθνή συνεργασία, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1».

Τσίπρας: Εστιάσαμε στην επέκταση αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το καλοκαίρι του 2016, «Ελλάδα και Κίνα έκλεισαν έναν δεκαετή κύκλο σημαντικής συνεργασίας, κυρίως όπως στον τομέα της Ναυτιλίας με βασικό άξονα το λιμάνι του Πειραιά» και ότι «από το ’16 και μετά, ανοίξαμε έναν νέο δεκαετή κύκλο ευρύτερης συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επίσκεψή του το 2016 σηματοδότησε την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με την καθιέρωση μιας στρατηγικής πολυεπίπεδης συνεργασίας που εστιάστηκε στην επέκταση της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με όρους αμοιβαίου οφέλους, στην ενεργοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων, στην επέκταση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε περισσότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο (Σύνοδος Αρχαίων Πολιτισμών, Σύνοδοι του Δρόμου του Μεταξιού, «17+1», η Ελλάδα ως γέφυρα σε ευρωκινεζικές σχέσεις).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.