ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Θεσσαλία: Προσπαθούν να «ξεχαστεί» η καταστροφή της αλλά «στοιχειώνει» την ελληνική οικονομία – Πώς και γιατί

Τα μεγέθη που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία επλήγη κρίσιμα από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν το 70% του σιτοβολώνα της Ελλάδας

Θεσσαλία: Προσπαθούν να «ξεχαστεί» η καταστροφή της αλλά «στοιχειώνει» την ελληνική οικονομία – Πώς και γιατί

Η προ τριμήνου καταστροφή της Θεσσαλίας μπορεί να έχει «ξεχαστεί» με την βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ αλλά «στοιχειώνει» την ελληνική οικονομία καθώς έχει ρίξει την πρωτογενή παραγωγή στα τάρταρα.

Μία πρωτογενή παραγωγή η οποία ήταν ήδη κατά 20% μειωμένη πριν το 2022 σε σχέση με το 2021 και μειώθηκε άλλο ένα 20% μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τα πάντα λόγω απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, που απλώς δεν κατασκευάστηκαν ποτέ παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Εδώ πλέον η καταστροφή στη Θεσσαλία έχει άμεσο αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα όπως και αντίστοιχα στα ελληνικά κρέατα καθώς πλέον έχουμε αύξηση των εισαγωγών

Πρόκειται για πολύτιμους οικονομικούς πόρους που πλέον βγαίνουν εκτός Ελλάδος.

Επίσης, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν σπίτια να μείνουν, οικοσκευές να χρησιμοποιήσουν και καλλιεργήσιμη γη για να σπείρουν.

Μεταφορικά μέσα δεν υπάρχουν και τουλάχιστον το 70% της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί.

Ακόμα και η υδροδότηση έχει καταστεί επικίνδυνη καθώς το νερό στα μεγάλα αστικά κέντρα για πολλές ημέρες δεν ήταν πόσιμο.

Η Θεσσαλία θέλει μίνιμουμ 2 χρόνια και πολλά δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει.

Δισ. ευρώ που δεν πρέπει να δανειστούν, αλλά να χαριστούν, δηλαδή ένα εσωτερικό σχέδιο «Μάρσαλ»

Άλλωστε το χρωστάει το κράτος στους κατοίκους γιατί δεν τους προστάτεψε.

Τεράστιες είναι οι ζημιές που υπέστη η Θεσσαλία και στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Θεσσαλία, η κακοκαιρία Daniel είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής, με τη Μαγνησία, να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές με 78% επί του συνόλου των ακυρώσεων.

Ακολουθούν οι Σποράδες με ένα 14%, ενώ χαμηλά μονοψήφια είναι τα νούμερα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα.

Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, το ¼ των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας δεν θα ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος του 2023, ενώ συνολικά, ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις.

Οι εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων ανέρχονται σε 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά εκτιμάται σε 1,03 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ενώ προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10%, τελικά εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Σε αυτή τη φάση, ενδεικτικά στο Πήλιο οι φορείς της περιοχής καλούν το εγχώριο ταξιδιωτικό κοινό να επισκεφθούν την περιοχή.

Η αντίστοιχη καταστροφή στην βόρεια Εύβοια ήταν πολύ μικρότερης έκτασης καθώς αφορούσε μόνο δασικές περιοχές.

Επλήγη, ο τουρισμός, οι μελισσοκόμοι της περιοχής αλλά και όσοι παρήγαγαν μέλι από τα δάση. Καμία σχέση όμως με το μέγεθος της καταστροφής στην Θεσσαλία.

Να προσθέσουμε και το γεγονός ότι μόνο η μεταστάθμευση της βάσης, της Αεροπορίας Στρατού, από το Στεφανοβίκειο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, θα κοστίσει το λιγότερο 1 δισεκατομμύριο € σε μία περίοδο πέντε ετών.

Σε ό,τι αφορά τα ελικόπτερα που έχουν διασωθεί βρίσκονται ακίνητα στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας, ή έχουν συγκεντρωθεί στην βάση της Πάχης των Μεγάρων, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή υποστήριξης

Η πρώτη παρτίδα ανταλλακτικών αναμένεται άγνωστο πότε από τις ΗΠΑ.

Η Θεσσαλία μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον της οικονομίας καθώς έρχεται στο τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης

Περισσότερα από 10 ίσως και 15 δις. ευρώ σε ορίζοντα διετία θα κοστίσει η αποκατάσταση της Περιφέρειας.

Για να υπάρξουν ξανά όσα χάθηκαν και να αρχίσει η παραγωγή τον τρίτο χρόνο που ποτέ όμως δεν θα είναι ίδια με αυτήν προ της καταστροφής.

Όλα αυτά φυσικά επιβαρύνουν και το χρηματιστήριο, το οποίο έκτοτε «σέρνεται».

Είναι κρίσιμη η Θεσσαλία. Για την ακρίβεια ο ρόλος της στην ελληνική οικονομία δεν είναι απλά κρίσιμος αλλά μοναδικός.

Οι Βρετανοί έσπρωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να μας την παραχωρήσει το 1881 για να μπορεί να τραφεί ο ελληνικός λαός.

Ουσιαστικά η Βρετανία μας έδωσε τότε την Θεσσαλία θέλοντας να ελέγξει ακόμα περισσότερο την ελληνική πολιτική σκηνή μετά την τοποθέτηση του Γεωργίου ως βασιλέα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχει καμία άλλη περιφέρεια που να έχει τέτοιας έκτασης κάμπο.

Η Θεσσαλία ουδέποτε επλήγη σοβαρά από οικονομική κρίση ούτε ακόμα και τα «πέτρινα» χρόνια 2010-2016 που ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το σημειώνουμε για να καταλάβουμε ότι ήταν αναντικατάστατη.

Οι ξένοι οίκοι θεωρούν πως η Θεσσαλία (η καταστροφή της) μπορεί να μειώνει μέχρι και 1% το χρόνο, το ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς είναι και μικροοικονομικό, δηλαδή τι θα γίνει με τους κατοίκους της Θεσσαλίας και μακροοικονομικό σε ό,τι αφορά την εκροή πόρων από το κεντρικό κράτος για την επαναφορά της Θεσσαλίας στα επίπεδα προς της καταστροφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.