ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ένα νέφος αστρικής σκόνης μείωνε τη φωτεινότητα του λαμπρότερου άστρου του γαλαξία (φωτό)

Ένα νέφος αστρικής σκόνης μείωνε τη φωτεινότητα του λαμπρότερου άστρου του γαλαξία (φωτό)

Το μυστήριο με την ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός από τα λαμπρότερα άστρα του γαλαξία λύθηκε, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Η ξαφνική μείωση της φωτεινότητας του υπεργίγαντα Μπετελγκέζ που ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνα ίσως προκαλείται από ένα σύννεφο σκόνης που εκτοξεύεται από την επιφάνεια του.

Το φαινόμενο είχε αρχίσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε να χάνει τη φωτεινότητά του, εμφανιζόμενο κατά πολύ αχνότερο, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ήταν έτοιμο να εκραγεί σε σουπερνόβα.

Ωστόσο, ερευνητές που δουλεύουν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble τώρα έχουν μια πιο σαφή εικόνα του άστρου, βλέποντας καυτή ύλη να εκτοξεύεται από την επιφάνεια του άστρου, να ψύχεται στα εξώτερα επίπεδα της ατμόσφαιράς του και τελικά να μετατρέπεται σε σκόνη.

«Το νέφος που σχηματίζεται μπλοκάρει το φως από σχεδόν το ένα τέταρτο της επιφάνεις του άστρου» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως το άστρο έχει επιστρέψει στην κανονική φωτεινότητά του.

«Με το Hubble βλέπουμε την ύλη καθώς ξεχύνεται από την ορατή επιφάνεια του άστρου και κινείται προς την ατμόσφαιρα, προτού μετατραπεί σε σκόνη που τελικά προκαλεί τη μείωση φωτεινότητας του άστρου» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Andrea Dupree του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Οι αστροφυσικοί που αναμένεται να δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal, εξήγησαν πως δεν είναι βέβαιοι για το τι προκάλεσε την έκρηξη υλικού από το άστρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μπετελγκέζ θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα αστέρια στον νυχτερινό ουράνιο θόλο, που εύκολα διακρίνεται και με γυμνό μάτι. Είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και απέχει 725 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Που σημαίνει πως τα όσα κατέγραψε το Hubble εκτυλίχθηκαν γύρω στις αρχές του 14ου αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.