ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Πλανήτης Άρης: Βρέθηκαν «κύματα» παγετώνων

Πλανήτης Άρης: Βρέθηκαν «κύματα» παγετώνων

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει σημείο στα βόρεια πεδινά του πλανήτη Άρη, καθώς υποψιάζονται ότι υπάρχουν στρώσεις παγετώνων που καλύπτονται από τα συντρίμμια πετρωμάτων.

Παράξενα κυματοειδή σχήματα εντοπίστηκαν σε μια επίπεδη πεδιάδα γνωστή ως Arcadia Planitia, τα οποία εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ροές πάγου της Ανταρκτικής, όπως γίνεται γνωστό από μία νέα μελέτη. Εάν ισχύει ότι πρόκειται πράγματι για παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα έχουν ως προορισμό το συγκεκριμένο σημείο – το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει SpaceX και NASA, καθώς είναι μία εντελώς επίπεδη πεδιάδα, ιδανική για προσγείωση διαστημικών σκαφών. Εάν επίσης υπάρχει πάγος, που δεν είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πεδιάδας, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεση του πηγή νερού.

«Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ροές, βρίσκονται πάνω σε επίπεδο έδαφος», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Shannon Hibbard, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά. «Υπάρχουν σημαντικές και αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πλούσια σε πάγο περιοχή, αλλά δεν διαθέτουμε τοπογραφικό χάρτη για τα κυματοειδή χαρακτηριστικά», συνέχισε.

Οι κυματιστές ροές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο, αφού το έδαφος δεν είναι αρκετά απότομο, ώστε να δικαιολογηθεί η κίνηση του πάγου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικα αυτά αφορούν πράγματι σε παγετώνες. Ωστόσο, ο Hibbard παραδέχεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε κάποτε ή εξακολουθεί να υπάρχει νερό στα υπόγεια στρώματα του κόκκινου πλανήτη.

Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έδαφος στην περιοχή είναι πλούσιο σε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

υδρογόνο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει νερό. Ο Hibbard ωστόσο σημειώνει ότι «για να εξακριβωθούν οι υποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το έδαφος. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για πληθώρα μελλοντικών αποστολων στον Άρη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.