ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διάστημα: Μαύρη τρύπα καταπίνει καθημερινά έναν ήλιο σε αέρια και σκόνη

Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία J0529-4351

Διάστημα: Μαύρη τρύπα καταπίνει καθημερινά έναν ήλιο σε αέρια και σκόνη

Ανακαλύφθηκε μία τεράστια, πεινασμένη μαύρη τρύπα που καταπίνει κάθε μέρα έναν Ήλιο σε αέρια και σκόνη.

Η μάζα της έχει φτάσει ήδη τους 17 δισεκατομμύρια Ήλιους και η ανάπτυξή της είναι τόσο γρήγορη που βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο της ύλης που μπορεί να καταναλώσει.

Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία J0529-4351 και αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο για τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν πώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι ακραίες μαύρες τρύπες.

Οι μικρότερες μαύρες τρύπες με μερικές δεκάδες ηλιακές μάζες, γνωρίζουμε πως σχηματίζονται από την κατάρρευση των πυρήνων μεγάλων αστέρων και μεγαλώνουν μέσω συγκρούσεων με άλλες αντίστοιχες μαύρες τρύπες.

Ωστόσο οι τεράστιες μαύρες τρύπες αποτελούν μυστήριο καθώς είναι πολύ μεγάλες για να είναι αποδοτικός αυτός ο σχηματισμός, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ιστορίας του σύμπαντος.

Μία τεράστια μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο…πεινασμένης, αφού καταπίνει κάθε μέρα έναν Ήλιο σε αέρια και σκόνη, ενώ η μάζα της έχει φτάσει ήδη τους 17 δισεκατομμύρια Ήλιους. Η ανάπτυξή της είναι τόσο γρήγορη που βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο της ύλης που μπορεί να καταναλώσει.

Ο γαλαξίας J0529-4351 δημιουργήθηκε 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς έγινε τόσο μεγάλη η μαύρη τρύπα. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο ρυθμό που καταναλώνει την ύλη.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως η μαύρη τρύπα μεγαλώνει με ρυθμό 370 ηλιακών μαζών το χρόνο και έχει φτάσει το λεγόμενο όριο Eddington, το ανώτατο όριο δηλαδή που μπορεί να τραφεί μία μαύρη τρύπα και να παραμείνει σταθερή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για αυτήν τη μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο Atacama στη Χιλή για να ρίξουν μία πιο κοντινή ματιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.