ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Neuralink πήρε το «πράσινο φως» για να «στρατολογήσει» ανθρώπους για τη δοκιμή εγκεφαλικού εμφυτεύματος

Η εταιρεία του Ε.Μασκ αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάθετης κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS

Η Neuralink πήρε το «πράσινο φως» για να «στρατολογήσει» ανθρώπους για τη δοκιμή εγκεφαλικού εμφυτεύματος

Η Neuralink, του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε πως πήρε το «πράσινο φως» από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης για να «στρατολογήσει» ανθρώπους για τη δοκιμή εγκεφαλικού εμφυτεύματος. 

Η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα.

Αλλά η «βομβαρδιστική» προώθηση της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο διευθυντή της, συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εγκεφαλικού υπολογιστή που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβαδίσουν με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες μεταξύ νευροεπιστημόνων και άλλων εμπειρογνωμόνων, γράφει ο βρετανικός Guardian.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την επίσπευση των δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε τη Neuralink για την εξαίρεση ερευνητικής συσκευής (IDE) που επιτρέπει τη χρήση μιας συσκευής για κλινικές μελέτες. Ο οργανισμός δεν αποκάλυψε πώς επιλύθηκαν οι αρχικές του ανησυχίες.

Η Neuralink λέει ότι αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάθετης κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS.

Στους συμμετέχοντες θα εμφυτευτεί χειρουργικά ένα BCI με τη χρήση ενός ιδιόκτητου ρομπότ σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, με στόχο να μπορούν να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Η μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται λίγους μήνες αφότου έλαβε ρυθμιστική έγκριση για μια δοκιμή. Οι προηγούμενες δοκιμές της σε ζώα βρίσκονται υπό έλεγχο, μετά από αναφορές ότι οι δοκιμές προκάλεσαν περιττή ταλαιπωρία. Πρώην εργαζόμενοι χαρακτήρισαν τις δοκιμές ως «δουλειές χάκερ», λέγοντας στο Reuters ότι σε μια περίπτωση, η συσκευή εμφυτεύτηκε σε λάθος θέση σε χοίρους, οδηγώντας στην ευθανασία τους.

Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν αρκετές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας από το υπουργείο Γεωργίας για την κακοποίηση ζώων και το υπουργείο Μεταφορών για τον κακό χειρισμό βιολογικά επικίνδυνων υλικών πέρα από τα σύνορα των πολιτειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήματα σχετικά με το πότε και πού θα διεξαχθεί η δοκιμή ή πόσους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνει. Εάν η συσκευή της αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα μπορούσε να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να εγκριθεί για ασθενείς εκτός της δοκιμής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.