Πώς να κάνετε τους κωδικούς σας ασφαλέστερους στο διαδίκτυο (βίντεο)

Γιατί πλέον πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια

Πώς να κάνετε τους κωδικούς σας ασφαλέστερους στο διαδίκτυο (βίντεο)

Παραδεχτείτε το, έστω και αν θυμόσαστε ακόμη και σήμερα τηλέφωνα συμμαθητών σας από το δημοτικό που έχετε να τους μιλήσετε πάνω από… είκοσι χρόνια, έχετε βρεθεί μπροστά σε μία οθόνη που δοκιμάζεται συνέχεια κωδικούς και εισπράττετε σταθερά ένα «wrong username or password».

Γιατί γίνεται αυτό; Για δύο – κυρίως – λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι αυτοί που σου ζητούν να επιλέξεις password, κατά την διάρκεια δημιουργίας ενός κωδικού, σου «βάζουν δύσκολα» (να έχει ένα κεφαλαίο, να είναι πάνω από έναν αριθμό στοιχείων, να έχει τουλάχιστον έναν αριθμό, να έχει σύμβολο κλπ).

Δεν είναι σαδιστές απλώς η ιστορία – που επαναλαμβάνεται καθημερινά – έχει δείξει ότι για έναν χάκερ είναι πολύ εύκολο να «σπάσει» έναν κωδικό που είναι πρόχειρα σχεδιασμένος.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων που οι περισσότεροι έχουν βγάλει προσωπικά στοιχεία στην φόρα (ημερομηνίες γέννησης, τόπους καταγωγής, συγγενικά πρόσωπα) δίνεται η δυνατότητα στον ψηφιακό κλέφτη να δοκιμάσει περαιτέρω την τύχη του δοκιμάζοντας ακόμη κωδικούς (πχ. Το όνομα των παιδιών σας).

Ο δεύτερος λόγος που είναι άμεσα συνυφασμένος με τον πρώτο, είναι ότι για τους περισσότερους δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι password που αρκετές φορές μπορεί να σου ζητηθεί να τα χρησιμοποιήσεις ξανά μετά από έναν μήνα.

Το μυστικό για ένα απαραβίαστο password που είναι όμως και εύκολο να το θυμάσαι μας το έδειξε ο Dragan Martinovic, Managing Director Southeastern Europe της Kaspersky Lab, της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας που πριν από μερικούς μήνες γιόρτασε την 20η επέτειό της.

Όπως εξηγεί ο Dragan μπορεί οι οδηγίες και η διαδικασία να ακούγονται κάπως πολύπλοκες όμως δεν είναι καθόλου και απλώς χρειάζεται μία δύο επαναλήψεις για να συνηθίσει κάποιος την ιδέα και να λύσει μία για πάντα το πρόβλημα της αδυναμίας απομνημόνευσης password. Ας πάρουμε τα βήματα ένα ένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δες παρακάτω πώς ακριβώς θα φτιάξεις τον απόλυτο κωδικό που δεν θα σπάει με τίποτα:

  1. Συνδύασε αριθμούς και γράμματα με σύμβολα.
  2. Μην βάζεις παντού τον ίδιο κωδικό και κράτα σημειώσεις για τον κάθε ένα ξεχωριστά
  3. Χρησιμοποίησε κεφαλαία και μικρά γράμματα
  4. Μην βαζεις την ημερομηνία γέννησης σου
  5. Μην βάζεις το όνομα σου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.