ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δεν πάει το μυαλό σου από πού προέρχεται η λέξη «bluetooth»

Δεν πάει το μυαλό σου από πού προέρχεται η λέξη «bluetooth»

Το bluetooth έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τα τελευταία χρόνια, έχετε όμως αναρωτηθεί από πού προέρχεται η ονομασία αυτής της πασίγνωστης τεχνολογίας;

Οι εταιρίες Intel, Ericsson και Nokia -και αργότερα και η IBM- βρήκαν τον τρόπο να τυποποιήσουν μια τεχνολογία ραδιοζεύξης μικρής εμβέλειας, αλλά η καθεμία είχε άλλο όνομα στο μυαλό της για να την αποκαλέσει. Τότε ένας… Σκανδιναβός βασιλιάς του Μεσαίωνας έδωσε τη λύση!

Ο βασιλιάς Χάραλντ Γκόρμσον, γνωστός για τη διακυβέρνηση της Δανίας και στη συνέχεια και της Νορβηγίας, είχε το προσωνύμιο Μπάτον στα νορβηγικά και Μπάραντ στα δανικά. Σε απλά αγγλικά… Bluetooth, δηλαδή. Η ακριβής προέλευση του ψευδώνυμου είναι προς συζήτηση, αλλά πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο βασιλιάς ονομαζόταν Bluetooth επειδή είχε ένα εμφανές χαλασμένο δόντι, που φαινόταν μαύρο και μπλε.

Ο μηχανικός της Intel Τζιμ Κάρντατς και ο συνάδερφός του στην Ericsson Σβεν Μάτισον ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν να ονομάσουν τη νέα τεχνολογία με αυτό το όνομα, καθώς ο πρώτος είχε πρόσφατα διαβάσει ένα βιβλίο σχετικά με τα ταξίδια των Δανών πολεμιστών υπό τη βασιλεία του Χάραλντ «Bluetooth» Γκόρμσον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο όρος bluetooth δανείστηκε από τον 10ο αιώνα και το δεύτερο βασιλιά της Δανίας, ο οποίος ήταν διάσημος για την ένωση της Σκανδιναβίας. Έτσι ακριβώς αποσκοπούμε να ενώσουμε τον υπολογιστή και την κυτταρική βιομηχανία με την ασύρματη σύνδεση μικρής εμβέλειας», ισχυρίστηκαν οι δύο μηχανικοί κι έπεισαν τις εταιρίες να «υιοθετήσουν» το εν λόγω όνομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.