ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα έρευνα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό η ψυχική υγεία του πατέρα;

Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία των μωρών

Νέα έρευνα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό η ψυχική υγεία του πατέρα;

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν υψηλότερος για τα βρέφη των οποίων οι μητέρες ή οι πατέρες είχαν διαγνωστεί με κάποια ψυχική νόσο σε σχέση με εκείνα των οποίων οι γονείς ήταν ψυχικά υγιείς.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία ανέλυσαν δεδομένα για όλες τις ζωντανές γεννήσεις από Σκανδιναβούς γονείς στη Σουηδία μεταξύ 1997 και 2016.

Από 1,5 εκατομμύριο μωρά, το 15% γεννήθηκε από γονείς με διάγνωση προβλήματος ψυχικής υγείας. Αντίστοιχα, από γονείς χωρίς διάγνωση προβλήματος ψυχικής υγείας, πρόωρα γεννήθηκαν το 5,8%.

Η διάγνωση του πατέρα αύξησε τον κίνδυνο στο 6,3% των γεννήσεων και της μητέρας στο 7,3%.

Εάν και οι δύο γονείς είχαν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν μεγαλύτερος — επηρεάζοντας το 8,3% των γεννήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο για τους γονείς με πολλές συνυπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές.

«Τα παιδιά γονέων με ψυχικές ασθένειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πολύ πρόωρα – είναι σημαντική τόσο η ψυχική υγεία της μητέρας, όσο και του πατέρα», δήλωσε η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Weiyao Yin.

Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία των μωρών, όπως αναιμία, ίκτερο, προβλήματα του ανοσοποιητικού και εγκεφαλική παράλυση, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν εάν η πρόσθετη κοινωνική υποστήριξη και η προγεννητική φροντίδα για οικογένειες με ιστορικό ψυχικών παθήσεων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ηλικία κύησης, πόσο θα διαρκέσει δηλαδή η εγκυμοσύνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.