ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το κτίριο στα Εξάρχεια που επιβίωσε από 3 ανατινάξεις και έμεινε στην ιστορία (βίντεο)

Το κτίριο στα Εξάρχεια που επιβίωσε από 3 ανατινάξεις και έμεινε στην ιστορία (βίντεο)

Η Μπλε πολυκατοικία στα Εξάρχεια αποτελεί μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας αλλά και όλης της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε το 1933, από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο, και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής αλλά και σημείο αναφοράς στην περιοχή λόγο της ιστορίας της.

Αν και σήμερα το χρώμα της έχει αλλάξει, με πολλούς να απορούν για το όνομα της, όταν κατασκευάστηκε είχε ένα βαθύ μπλε το οποίο επιμελήθηκε ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

Το εντυπωσιακό όμως με την μπλε πολυκατοικία δεν είναι η αρχιτεκτονική της αλλά η ιστορία που την ακολουθεί. Την εποχή των Δεκεμβριανών μαχητές του ΕΛΑΣ είχαν αποπειραθεί να ανατινάξουν το κτίριο τρεις φορές όταν οι Βρετανοί είχαν εγκαταστήσει στην ταράτσα της πολυκατοικίας ένα πολυβόλο που έλεγχε την περιοχή και εμπόδιζε το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ να προχωρήσει προς την Πατησίων.

Αφού ειδοποίησαν τους κατοίκους τοποθέτησαν δυναμίτη στο γκαράζ με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα τρία μικρά διαμερίσματα 1ου, 2ου, 3ου ορόφου στη δεξιά πλευρά αλλά η υπόλοιπη πολυκατοικία να μείνει όρθια, όσες φορές και αν δοκίμασαν.

Μάλιστα η πολυκατοικία αποτέλεσε κατά διαστήματα το σπίτι μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς όπως τον Δημήτρη Χορν, Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού αλλά και άλλον σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι Ρένος Αποστολίδης, Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, Γεώργιος Ρωμανός, Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Μυράτ, και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σήμερα η πολυκατοικία είναι βαμμένη με λευκό χρώμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.