ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Νοσοκομείο του Βαλουκλή: Η ιστορία του Ιδρύματος των Ρωμιών της Πόλης που παραδόθηκε στις φλόγες

Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας

Νοσοκομείο του Βαλουκλή: Η ιστορία του Ιδρύματος των Ρωμιών της Πόλης που παραδόθηκε στις φλόγες

Το νοσοκομείο του Βαλουκλί. Το νοσοκομείο των Ρωμιών. Η είδηση ότι το ρωμέικο νοσοκομείο καίγεται το πρωί της Πέμπτης έκανε αρκετούς να δακρύσουν. Κυρίως τους μεγαλύτερους. Που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη παιδιά ή νέοι και έφτασαν να ασπρίζουν τα μαλλιά τους στην Αθήνα με τις θύμισες της δικής τους πατρίδας που άφησαν πίσω.

Το νοσοκομείο του Βαλουκλί ήταν και είναι σημείο αναφορά για τους Ρωμιούς της Πόλης. Και χαραγμένο στη μνήμη των Κωνσταντινουπολιτών που αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Στα Ιδρύματα Ελληνισμού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αφορούν το Βαλουκλί, το Ρωμαίικο Νοσοκομείο και Γηροκομείο, σημειώνουν ότι ανήκει στα  «Μείζονα Ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης», γνωστά και ως Βακούφια.

Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας. Το κτίριο αρχικά ήταν ξύλινο και βρισκόταν στον κήπο του σημερινού ευρωπαϊκού λυκείου.

Το νέο κτίριο

Αυτό το κτίριο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου, baliklirum.com πιθανότατα κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1790 και χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με οικονομική δωρεά του Πατριάρχη Νεόφυτου και υπό την αιγίδα του Γεωργίου Μουρούζη, ο οποίος αναφέρεται ως ο επίσημος μεταφραστής της Υψηλής Πύλης.

Το Μπαλουκλί ενώθηκε με τα άλλα ρωμέικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) στο Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» στο Πέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Βαλουκλί, όπως αναφέρουν ιστορικά στοιχεία που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ισχυρό με τις δωρεές των Ρωμιών

Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έγινε ο πόλος έλξης των δωρεών των Ρωμιών και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα επιστημονικά. Ήταν κέντρο περίθαλψης ασθενών, σε αυτό λειτουργεί ψυχιατρείο, καθώς και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, που ήθελαν να γηροκομηθούν στον Οίκο Ευγηρίας που διαθέτει.

Το Ίδρυμα απέκτησε οικονομική δύναμη με τα κληροδοτήματα και τις δωρεές που έκαναν οι Ρωμιοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νοσήλια για τους άπορους Ρωμιούς είναι δωρεάν, ενώ η περίθαλψη για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή. Πλέον το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό τούρκους εργαζόμενους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.