Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Ότι έγινε σε Ελλάδα και κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1846: Ο Αμερικανός συγγραφέας, Χένρι Ντέιβιντ Θόροου, φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει φόρο για λόγους ιδεολογίας.

1867: Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.

1880: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του γοτθικού ρυθμού Καθεδρικού της Κολωνίας, στη Γερμανία. Οι εργασίες για την ανέγερσή του είχαν ξεκινήσει το 1248.

1893: Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.

1908: Διεξάγονται τα πρώτα διεθνή καλλιστεία στον ιππόδρομο του Φολκστόουν στην Αγγλία.

1910: Αρχίζει η λειτουργία της Διώρυγας, μήκους τεσσάρων μιλίων, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Παναμά.

1932: Ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες, η διεξαγωγή των οποίων απειλήθηκε από το κραχ του 1929 στην Γουόλ Στρίτ και οι οποίοι συμπυκνώθηκαν σε 16 ημέρες (30/7-14/8).

1935: Στις ΗΠΑ, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ υπογράφει το νόμο περί καθιέρωσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει το 1932.

1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, υπογράφουν την «Ατλαντική Χάρτα» η οποία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.

1945: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, αναγγέλλει την παράδοση της Ιαπωνίας, σημαίνοντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου.

1947: Ακριβώς τα μεσάνυχτα το Πακιστάν και η Ινδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, ενώ η Ινδία στις 15 Αυγούστου.

1959: Ανεγείρεται ελληνικό εργοστάσιο σπίρτων στο Λαύριο.

1969: Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί πολλές ζημιές σε οικήματα.

1971: Το Μπαχρέιν ανακοινώνει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1972: Σοβιετικό αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ανατολικού Βερολίνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 156 επιβαίνοντες.

1973: Οι ΗΠΑ δηλώνουν επισήμως ότι τερματίζουν τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη.

1974: Στην Κύπρο, οι Τούρκοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, λίγα μόνο λεπτά μετά τον άδοξο τερματισμό της Διάσκεψης της Γενεύης. Η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «Αττίλα 2», αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1980: Ο ηλεκτρολόγος, Λεχ Βαλέσα, ηγείται των απεργιών στα ναυπηγία του Γκντανσκ της Πολωνίας, κόντρα στο καθεστώς της χώρας.

1982: Περίπου 2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτη Αττικής.

1991: ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας, που είχε πλήξει τη Λατινική Αμερική.

1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία για τη διασφάλιση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

1993: Ιάπωνες ιστορικοί ανακαλύπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αυτοκρατορικός στρατός της χώρας διεξήγε μυστικό βιολογικό πόλεμο στην Κίνα, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

1994: Σύλληψη του περιβόητου διεθνή τρομοκράτη Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ιλιτς Ραμίρερ Σάντσετς στο Σουδάν. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.

1996: Νέα δολοφονία Ελληνοκύπριου καταγράφεται στην Κύπρο, όταν Τουρκοκύπριοι σκοτώνουν εν ψυχρώ, σε ηλικία 26 ετών, τον Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια.

2003: Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά βυθίζονται για πολλές ώρες στο σκοτάδι σε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ στην ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύονται στο μετρό και σε ανελκυστήρες, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στους δρόμους.

2003: Περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα.

2004: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Δημοσθένης Ταμπάκος πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στους κρίκους και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί ο αποκλεισμός του Βλάση Μάρα, που παρά την εξαιρετική του εμφάνιση στο μονόζυγο, καθώς δεν του δόθηκαν οι απαραίτητοι βαθμοί για πρόκριση στον τελικό.

2005: Αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.

2013: Η Αίγυπτος κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

2015: Εγκρίνεται με 222 ψήφους «υπέρ» το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους (3ο μνημόνιο). «Όχι» ψηφίζουν 64 βουλευτές. «Υπέρ» τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «κατά» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, 11 δηλώνουν «παρών», τρεις διαφοροποιούνται ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής απουσιάζει.

2020: Η Λιθουανία γίνεται το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απορρίπτει ανοιχτά τη νομιμότητα του Αλεξάντερ Λουκασένκο ως προέδρου της Λευκορωσίας. Ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda δηλώνει: «Δεν μπορούμε να ονομάσουμε τον κύριο Λουκασένκο νόμιμο, επειδή δεν υπήρξαν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στη Λευκορωσία».

2020: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Yale κάνει παράνομες διακρίσεις εις βάρος των λευκών Αμερικανών και των Ασιατών Αμερικανών στη διαδικασία εισαγωγής προπτυχιακών φοιτητών, μετά από διετή έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο. Μια εκπρόσωπος του Γέιλ αρνείται «κατηγορηματικά» τις ομοσπονδιακές κατηγορίες.

2020: Στο ποδόσφαιρο, η Μπάγερν Μονάχου γίνεται η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει οκτώ γκολ σε νοκ-άουτ αγώνα του UEFA Champions League, αφού το κάνει εναντίον της Μπαρτσελόνα σε έναν αγώνα προημιτελικών που έληξε 8-2. Η Μπαρτσελόνα υφίσταται μία από τις χειρότερες ήττες της ιστορίας της, έχοντας δεχθεί οκτώ γκολ για πρώτη φορά από το 1946.

2021: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εγκρίνει την αποστολή 5.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην εκκένωση του διπλωματικού προσωπικού και του προσωπικού. Επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν την 20ετή παρουσία τους στη χώρα.

2021: Μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών πλήττει το Petit Trou de Nippes στην Αϊτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 304 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.800. Αρκετά σπίτια και κτίρια καταρρέουν, ενώ ο σεισμός γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Καραϊβική. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Η Αϊτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα το 2010.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2021: Η Ακτή του Ελεφαντοστού αναφέρει το πρώτο κρούσμα του αιμορραγικού ιού Έμπολα από το 1994 σε ένα μεμονωμένο κρούσμα μιας 18χρονης κοπέλας που ταξίδεψε από τη Γουινέα και νοσηλεύεται σήμερα στο Αμπιτζάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.