ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Όσα έγιναν σε Ελλάδα και κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

45 π.Χ.: Το Ιουλιανό ημερολόγιο τίθεται σε ισχύ στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ορίζοντας την 1η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία έναρξης του έτους.

42 π.Χ.: Η Ρωμαϊκή σύγκλητος θεοποιεί μετά θάνατον τον Ιούλιο Καίσαρα.

404: Ο Χριστιανός μοναχός, Τηλέμαχος, σκοτώνεται στην προσπάθειά του να σταματήσει έναν αγώνα μονομάχων στη Ρώμη.

1502: Εξερευνάται για πρώτη φορά από τους Πορτογάλους η σημερινή τοποθεσία του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.

1523: Οι οθωμανικές δυνάμεις του Σουλεϊμάν καταλαμβάνουν τη Ρόδο, την οποία θα κρατήσουν για τα επόμενα 390 χρόνια. Οι Ιωαννίτες ιππότες και 4.000 Ροδίτες παίρνουν το δρόμο της εξορίας.

1788: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο των Times του Λονδίνου.

1801: Η Ιρλανδία ενώνεται με τη Μ. Βρετανία και σχηματίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας. Στη σημαία του 1606 προστίθεται και ο σταυρός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών.

1806: Καταργείται το Γαλλικό Επαναστατικό Ημερολόγιο από το Ναπολέοντα και η Γαλλία επιστρέφει στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1808: Καταργείται η εισαγωγή σκλάβων στις ΗΠΑ.

1822: Η Α’ Εθνική Συνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων κηρύσσει στην Επίδαυρο την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα, γνωστό ως «Προσωρινόν Πολίτευμα» ή «Νόμος της Επιδαύρου». Η γαλανόλευκη καθιερώνεται ως η επίσημη σημαία του κράτους.

1840: Διεξάγεται στη Νέα Υόρκη ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπόουλινγκ.

1847: Η πολιτεία του Μίτσιγκαν γίνεται η πρώτη που καταργεί τη θανατική ποινή.

1859: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη τηλεγραφική γραμμή στην Ελλάδα ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1880: Ο Φερντινάν Ντε Λεσέπς αρχίζει την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

1890: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα δίχτυα στο Bolton της Αγγλίας.

1890: Η Ερυθραία ενοποιείται σε αποικία από την ιταλική κυβέρνηση.

1892: Ανοίγει το κέντρο υποδοχής μεταναστών του Έλις Άιλαντ στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης.

1898: Η Νέα Υόρκη προσαρτά γη από τις γειτονικές κομητείες, δημιουργώντας την πόλη της μείζονος Νέας Υόρκης.

1899: Τερματίζεται η ισπανική κυριαρχία στην Κούβα.

1901: Η Νιγηρία γίνεται βρετανικό προτεκτοράτο.

1904: Ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ στην Αγγλία (Motor Car Act 1903). Προβλέπει άδεια κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και ανώτατο όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα.

1915: Η ασπιρίνη κυκλοφορεί σε μορφή ταμπλέτας.

1919: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ ιδρύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας.

1934: Εγκαινιάζονται οι φυλακές στο νησί Αλκατράζ των ΗΠΑ.

1935: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Πασά, παίρνει το επίθετο Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων).

1942: Αντιπρόσωποι 26 κρατών που μάχονται τον Άξονα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη «Δήλωση των Ηνωμένων Εθνών», κάνοντας το πρώτο βήμα για την ίδρυση του ΟΗΕ.

1956: Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

1958: Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), που είχε υπογραφεί από 6 κράτη (Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) το Μάρτιο του 1957.

1959: Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ανατρέπεται από τις δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο. Ο Κουβανός δικτάτορας εγκαταλείπει την Αβάνα, διαφεύγοντας στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η χώρα έχει πλέον νέα κυβέρνηση.

1962: Η Δυτική Σαμόα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Νέα Ζηλανδία. Το όνομά της άλλαξε σε Ανεξάρτητο Κράτος της Δυτικής Σαμόα.

1964: Έλληνες φοιτητές εγκαταλείπουν με ισχυρή συνοδεία την Κωνσταντινούπολη απειλούμενοι με λιντσάρισμα από τους Τούρκους συμφοιτητές τους.

1965: Ποινή παύσης τριών μηνών επιβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Μπακόπουλος, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κόλλια, για απόπειρα επηρεασμού των ανακρίσεων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1966: Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει: «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον…». Προκαλούνται έντονες αντιδράσεις.

1966: Τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ νόμος που επιβάλει την αναγραφή της ένδειξης «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» στα πακέτα των τσιγάρων.

1970: Περίπου 2.500.000 Έλληνες υποδέχονται το νέο έτος πάσχοντας από την ασιατική γρίπη. Τελικά, χάνουν τη ζωή τους 85 άτομα λόγω της επιδημίας, η οποία πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας μόνο στη Μεγάλη Βρετανία τον θάνατο 2.500 ατόμων μέσα στην πρώτη εβδομάδα του έτους.

1972: Υιοθετείται η παγκόσμια ώρα (UTC).

1973: Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία γίνονται μέλη της ΕΟΚ.

1975: Η Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση περιέρχεται στον απόλυτο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια ημέρα ο Τσάρλιν Τσάπλιν ανακηρύσσεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

1976: Οι ΕΗΣ (Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι) περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάζονται σε ΗΣΑΠ Α.Ε. (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς).

1978: Boeing 747 της Air India συντρίβεται στη θάλασσα ανοιχτά των ακτών της Μουμπάι, εξαιτίας βλάβης οργάνου και αποπροσανατολισμού των πιλότων, σκοτώνοντας 213 άτομα.

1981: Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.

1983: Ο πρόγονος του διαδικτύου, Arpanet, αλλάζει επισήμως πρωτόκολλο επικοινωνίας και μετατρέπεται σε παγκόσμιο ιστό (Internet).

1984: Το Μπρουνέι αποκτά την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1985: Γίνεται το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό στη Μεγάλη Βρετανία

1986: Ισπανία και Πορτογαλία γίνονται επισήμως μέλη της ΕΟΚ.

1987: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.

1990: Ο Ντέιβιντ Ντίνκινς ορκίζεται ως ο πρώτος μαύρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

1993: Έπειτα από επτά χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, η ενιαία ευρωπαϊκή κοινότητα αποτελεί πλέον γεγονός.  Χίλιοι πυρσοί ανάβουν στις 12 χώρες – μέλη, από τις Αζόρες μέχρι τη Ρόδο, για να συμβολίσουν την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των μελών της ΕΟΚ.

1994: Ο Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση ξεκινά 12ήμερη ένοπλη σύγκρουση στη μεξικανική πολιτεία Τσιάπας.

1995: Αυστρία, Φιλανδία και Σουηδία εισέρχονται στην Ε.Ε., που αριθμεί 15 κράτη – μέλη.

1995: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

1997: Ο Γκανέζος διπλωμάτης, Κόφι Ανάν, αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

2001: Η Ελλάδα εντάσσεται στη ζώνη του Ευρώ. Η ισοτιμία καθορίζεται σε 1 ευρώ για 1 ECU (1 ευρώ = 340,750 δραχμές).

2002: Το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λαμβάνει το πρώτο χαρτονόμισμα, σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

2007: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αριθμεί 27 τα κράτη – μέλη. Την ίδια μέρα, η Σλοβενία γίνεται η 13η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

2008: Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ.

2009: Η Σλοβακία εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ.

2011: Τίθεται σε ισχύ η νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας που προβλέπεται απ’ το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

2011: Η Εσθονία υιοθετεί επίσημα το νόμισμα του ευρώ και γίνεται η 17η χώρα της Ευρωζώνης.

2011: Εκρήγνυται βόμβα σε ναό Κοπτών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σκοτώνοντας 23 άτομα.

2014: Η Λετονία γίνεται μέλος της Ευρωζώνης.

2015: Τίθεται σε ισχύ η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, δημιουργώντας πολιτική και οικονομική ένωση μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, του Καζακστάν και της Κιργιζίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2017: Από τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, 39 άτομα σκοτώνονται και 70 τραυματίζονται λόγω «χτυπήματος» σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.