Γιατί πέφτουν συνεχώς Facebook και Instagram- Τι συμβαίνει με τους κολοσσούς των social media του Ζούκερμπεργκ

Γιατί πέφτουν συνεχώς Facebook και Instagram- Τι συμβαίνει με τους κολοσσούς των social media του Ζούκερμπεργκ

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης (3/11) σε Instagram και Facebook, με πολλούς από τους χρήστες να κάνουν λόγο για αδυναμία σύνδεσης στις πλατφόρμες, εγείρουν ερωτήματα για το τι συμβαίνει με τους κολοσσούς των social media, μετά και το πρωτοφανές μπλακ άουτ για περίπου 7 ώρες πριν από περίπου ένα μήνα.

Την ίδια περίοδο η εταιρεία βρέθηκε στη δίνη ενός μεγάλου σκανδάλου με τη δημοσιοποίηση εγγράφων που έβγαλε στη φόρα η πρώην εργαζόμενη στον κολοσσό, Φράνσις Χάουγκεν, κατηγορώντας τη ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια.

Η πρώτη «πτώση»

Η τριγμοί στην παντοδυναμία του κολοσσού έκαναν την εμφάνισή τους ένα μήνα νωρίτερα, όταν στις 5 Οκτωβρίου Facebook, Instagram και WhatsApp είχαν πέσει για περίπου επτά ώρες, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να χάνει… 6 δισεκατομμύρια δολάρια, και τους χρήστες να βρίσκουν «καταφύγιο» στο twitter.

Σύμφωνα με όσα είχε μεταφέρει τότε η δημοσιογράφος των New York Times, Sheera Frenkel, την ημέρα που οι πλατφόρμες είχαν πέσει και ήταν ακόμα άγνωστο πότε θα επανέλθουν, μετά από επικοινωνία με εργαζόμενο στον τεχνολογικό κολοσσό, το άτομο αυτό περιέγραψε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο κτήριο για να λύσουν το πρόβλημα καθώς οι κάρτες εισόδου έχουν μπλοκαριστεί.

Η μετονομασία σε Meta

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, σε μια κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε αντιπερισπασμός σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε την μετονομασία της μητρικής εταιρείας σε Μeta. Ο Ζούκερμπεργκ που κατηγορείται ότι βάζει το κέρδος πριν από τους ανθρώπους, επέλεξε το rebranding με το όνομα «meta» για να δείξει ότι «υπάρχει πάντα περισσότερο για να αναπτυχθεί» και παρουσίασε το νέο μπλε logo με το ∞ , το μαθηματικό σύμβολο του άπειρου.

«Ίσως είναι μια ευκαιρία για κάποιον άλλον να αναλάβει τα ηνία»

Πάντως η Φράνσις Χάουγκεν η πηγή της διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook που ανησύχησαν τον κόσμο και τους Αμερικανούς νομοθέτες, «ξαναχτύπησε» προχθές μιλώντας στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο τεχνολογίας, Web Summit, στη Λισσαβόνα, καλώντας το πρώην αφεντικό της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το Reuters, να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιτρέψει την αλλαγή του μέσου αντί να κάνει αλλαγή του brandname.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να παραιτηθεί, η Χάουγκεν απάντησε ότι «ίσως είναι μια ευκαιρία για κάποιον άλλον να αναλάβει τα ηνία… Το Facebook θα ήταν πιο δυνατό με κάποιον που ήταν πρόθυμος να επικεντρωθεί στην ασφάλεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά της η ρεπόρτερ τεχνολογίας των New York Times, Sheera Frenkel, ανέφερε ότι εργαζόμενοι στους τεχνολογικούς κολοσσούς υποστηρίζουν ότι τα ανώτερα στελέχη παίρνουν αποφάσεις με βάση τα οικονομικά της εταιρείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.