ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέες ελληνοτουρκικές συμφωνίες…

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης (μετά την κλιμάκωση) στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί η Άγκυρα με τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη για μια σειρά μέτρων «τύπου Μέτρων Οικοδόμησης και Ασφάλειας-ΜΟΕΑ», μεταξύ των οποίων και η επέκταση κατά ένα μήνα του (παραβιαζόμενου ενίοτε από την Τουρκία) μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες…

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

>Επέκταση κατά ένα μήνα όσων προέβλεπε το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που είχε υπογραφεί στη Βουλιαγμένη (1988), με την αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις να ξεκινά στις 14 Ιουνίου και να ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

>Κατασκευή δεύτερης γέφυρας στην περιοχή του Έβρου (Ιψαλα – Κήποι) και σύσταση επιτροπής με σκοπό την αναζήτηση τρόπων αμοιβαίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πλημμύρες κ. λπ.).

>Εγκατάσταση «κόκκινου τηλεφώνου – θερμής γραμμής» μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, καθώς επίσης και μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων σε Λάρισα (Combined Air Operations Center / CAOC-7) και Εσκί Σεχίρ.

>Κοινές ασκήσεις μεταξύ της ελληνικής ΕΜΑΚ και της τουρκικής AKUT για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας στην από κοινού αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

>Ανταλλαγές επισκέψεων των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος (ο στρατηγός Οζκιόκ ήδη απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογό του ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη.

 Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επίσης συμφώνησαν πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας στον γενικότερα οικονομικό, ειδικότερα τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, όπου έχει ήδη καταγραφεί πρόοδος σε διμερές πλαίσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι Μπακογιάννη και Γκιουλ κήρυξαν την έναρξη του «4ου Ελληνοτουρκικού Συνεδρίου για τα ΜΜΕ», όπου απηύθυναν έκκληση προς ΜΜΕ των δύο χωρών και τους εκπροσώπους τους να συμβάλουν στην ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κ. Μπακογιάννη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στην Κάρπαθο όπου έχασε τη ζωή του ο Έλληνας χειριστής Κώστας Ηλιάκης, επισημαίνοντας στο ακροατήριό της πως «ο ελληνικός λαός είναι βαθύτατα φορτισμένος ψυχολογικά από την απώλεια» και πως τείνει να επικρατήσει «διάχυτη απογοήτευση», λόγω του ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα συνεχή «ανοίγματα» της ελληνικής πλευράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.