Κοινωνική «έκρηξη» προ των πυλών: Στο 30% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα – «Μυρίζει» Δεκέμβριος 2008!

Πρώτη στην ΕΕ στην ανεργία των νέων - Έχει κλείσει η «βαλβίδα ασφαλείας»

Κοινωνική «έκρηξη» προ των πυλών: Στο 30% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα – «Μυρίζει» Δεκέμβριος 2008!

H Eurostat ανακοίνωσε σήμερα την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μήνα Ιούλιο, με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα να προκαλούν προβληματισμό εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ο οποίος αναφέρεται πλέον από διεθνή μέσα ως «ο χειμώνας των κοινωνικών ταραχών».

Συγκεκριμένα η χώρας μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων με ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 30% (28.6). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αυτό το ποσοστό είναι τον Ιούλιο, που πάρα πολλοί νέοι απασχολούνται ως εποχιακοί υπάλληλοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως το ποσοστό το χειμώνα μπορεί να μέχρι και διπλάσιο. 

Κι εδώ ξεκινάει το βασικό πρόβλημα, αφού η ήδη φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, εκτός από την περαιτέρω φτώχεια που έρχεται τον χειμώνα, θα αντιμετωπίσει και άλλο ένα «πρόβλημα».

Τον περιορισμό των ευκαιριών μετανάστευσης των νέων Ελλήνων προς το εξωτερικό.

Η βαλβίδα αποσυμπίεσης της ελληνικής κοινωνίας ήταν και είναι η μετανάστευση.

Τα μνημονιακά χρόνια, η πλειοψηφία της νεολαίας γνωρίζει πως θα κάνει λίγη υπομονή και ύστερα θα φύγει για κάποια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Όμως με την ενεργειακή κρίση που έχει ήδη έρθει αυτή η βαλβίδα αυτή «κλείνει», αφού τα κραταιά ευρωπαϊκά κράτη του βορρά θ’ αντιμετωπίσουν οικονομική ύφεση και θα αδυνατούν να απορροφήσουν άλλους ενδοκοινοτικούς μετανάστες. 

Έτσι από Σεπτέμβριο πλέον θα υπάρχουν στη χώρα πολλοί νέοι ‘Έλληνες που θα αισθάνονται «παγιδευμένοι» σε ένα φτωχοποιημένο και διεφθαρμένο κράτος, κάτι που μοιραία θα προκαλέσει στρες, εκνευρισμό μέχρι και μίσος.

Αυτό σε συνδυασμό με την είσοδο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, πολλών περιθωριακών στοιχείων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δημιουργεί ένα εκρηκτικό «μίγμα», πολύ από αυτό που υπήρχε το 2008, το οποίο δεν θέλει και πολύ να «τιναχθεί στον αέρα».

Μάλιστα αν σε αυτό το μείγμα προσθέσει κανείς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ίσως πιο αντιδημοφιλή πρωθυπουργό στη νεολαία των τελευταίων ετών, με καθημερινές σχεδόν ακραίες ύβρεις προς το πρόσωπό του, ο οποίος μάλιστα δείχνει να μην έχει επαφή με την κοινωνία, τότε αυτό αναβαθμίζεται από πυρίτιδα σε… νιτρογλυκερίνη ίσως και C4.

Επιπλέον η κατάσταση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον Δεκέμβρη του 2008, ως προς το ότι η χώρα εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο κι αυτό οι πολίτες το νιώθουν. Τότε η Ελλάδα έκανε τη μετάβαση από τις εποχές της αφθονίας, στα μνημόνια. Τώρα γίνεται η μετάβαση από τη μνημονιακή Ελλάδα στην πάμφτωχη Ελλάδα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων από την κυβέρνηση , καθώς από το φθινόπωρο πιθανόν «μία σπίθα» να αρκεί για να τιναχτεί η κοινωνία στον αέρα και τα θλιβερά επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 να μοιάζουν με «βαρελότο». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.