ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ηγέτης των ιρακινών Κούρδων: «Ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω»

Ηγέτης των ιρακινών Κούρδων: «Ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω»

Ο ηγέτης των ιρακινών κούρδων δήλωσε σήμερα ότι ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα επιδιώξει την εκπλήρωση αυτού του σκοπού μέσω διαλόγου με τη Βαγδάτη και τις άλλες δυνάμεις της περιοχής για να αποφευχθεί μια σύρραξη.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, επισήμανε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το χρονοδιάγραμμα για την ανεξαρτησία μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα είναι «ευέλικτο», αλλά η ανακήρυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται «επ’ αόριστον». Ο Μπαρζανί προεξόφλησε τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εστίας έντασης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, κράτη που όπως και το Ιράκ έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, εναντιώνονται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο ο Μπαρζανί υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές.

Εντός του Ιράκ, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πραγματικός σκοπός του δημοψηφίσματος δεν είναι η απόσχιση του Κουρδιστάν αλλά το να ενισχυθούν οι κουρδικές διεκδικήσεις σε διαφιλονικούμενες περιοχές στα όρια της επαρχίας, όπως η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή και πόλη του Κιρκούκ, το μέλλον της οποίας αποτελεί διακύβευμα την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, κόμματα όπως η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί ή η οργάνωση Γκοράν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά όχι κατ’ ανάγκη υπό την ηγεσία του Μπαρζανί και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), της παράταξής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.