ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με εκπροσώπους της Google

Συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με εκπροσώπους της Google

Σήμερα, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ πρόκειται να γίνει δεκτός στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με φόντο την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αμερικανική μηχανή αναζήτησης, η οποία ενδιαφέρεται ν’ αποφύγει την επιβολή ενός «δασμού Google» και στους Γάλλους και Ευρωπαίους εκδότες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν την εταιρεία να πληρώσει.

Ιταλοί και Γερμανοί εκδότες έχουν συνταχθεί με τους Γάλλους εκδότες ζητώντας να επιβληθεί δια νόμου ένα δικαίωμα πληρωμής που θα οφείλει να καταβάλει η Google στα έντυπα, υποστηρίζοντας πως είναι το δικό τους περιεχόμενό, που ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα, εκείνο το οποίο αντλούν κατά τις επισκέψεις τους στο Google οι χρήστες του.

«Αυτό το πανευρωπαϊκό κίνημα μας επιτρέπει να μην είμαστε εντελώς άοπλοι απέναντι στην Google. Δε θα πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια πως είναι εκ των προτέρων χαμένες όλες οι μάζες απέναντι στις μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών μέσων», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπέτι, η οποία προσχωρεί στο αίτημα των εκδοτών. Είναι «λογικό τα μεγάλα συγκεντρωτικά δίκτυα να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των εντύπων μέσων», υποστήριξε η υπουργός, η οποία πρόκειται να συναντηθεί επίσης σήμερα με τον επικεφαλής της Google, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Το Βερολίνο, ήδη από τον Αύγουστο, έχει υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει στις μηχανές αναζήτησης να καταβάλουν δικαιώματα στους εκδότες. Όμως η έγκρισή του από το Κοινοβούλιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, διότι αντιτίθεται ως τώρα η αριστερά.

Κωφεύοντας στη γενικευμένη κρίση που έχει γονατίσει τα έντυπα μέσα, η Google δείχνει τα δόντια της: η μηχανή αναζήτησης απειλεί ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνει στις ειδικές σελίδες περιήγησης στον Τύπο τις γαλλικές εφημερίδες σε περίπτωση που ένα ανάλογο νομοσχέδιο έλθει στην επικαιρότητα, δηλαδή δεν πρόκειται να δίνει τους ειδικούς συνδέσμους στο Διαδίκτυο που προσανατολίζουν τον χρήστη στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Η επιβολή ενός τέτοιου δασμού θα ήταν «βλαβερό για το Ίντερνετ και τους χρήστες του», εκτιμά ο Ολιβιέ Εσπέρ, στέλεχος της Google.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό, ο Ολάντ διάκειται ευνοϊκά στην επιβολή ενός νόμου που θα επιτάσσει στη Google να μοιράζεται τις ωφέλειες που προκύπτουν από την προβολή πληροφοριών στο διαδίκτυο, όπως είχε τονίσει ο ίδιος πρόσφατα, μιλώντας στους Γάλλους εκδότες. «Μας επιβεβαίωσε πως θα υποστηρίξει την έγκριση ενός τέτοιου νομοσχεδίου από τον Ιανουάριο του 2013», αφηγείτο στην Φιγκαρό ένας από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση αυτή.

Απεναντίας, η Φλερ Πελερέν, αναπληρώτρια υπουργός Ψηφιακών Μέσων, θα επιθυμούσε να υπάρξει ένας «νόμος Google» και τάσσεται υπέρ μίας «λελογισμένης συζήτησης», που θα απέβαινε σε όφελος και των δύο πλευρών «από το να τροφοδοτούμε διάφορες πολεμικές ή να παρασυρόμαστε σε δικαστικές διαμάχες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.