ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

ΕΛΚ: Σήμερα η απόφαση για τον Όρμπαν

ΕΛΚ: Σήμερα η απόφαση για τον Όρμπαν

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφανθεί για την τύχη του Βίκτορ Όρμπαν. Μοιρασμένες οι απόψεις εντός του συνδυασμού.

Το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -η μεγαλύτερη σε εκπροσώπηση παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο- θα αποφασίσει στις Βρυξέλλες αν θα αποπέμψει από τις τάξεις του το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, αίτημα που έχουν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το συναπαρτίζουν.

Παραμένει ανοικτό τι στάση θα κρατήσουν τα 260 μέλη του, καθώς η ψηφοφορία θα είναι μυστική, γεγονός που καθιστά απρόβλεπτο το αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση και όπως αναμένεται θα υπερασπιστεί αυτοπροσώπως τις θέσεις του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και της προέδρου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Αφορμή της κριτική που δέχεται ο Όρμπαν στάθηκαν οι αφίσες κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μεταναστευτικό.

Διχασμένο το ΕΛΚ

Οι γνώμες στο ΕΛΚ διίστανται αναφορικά με το μέλλον του Όρμπαν στην παράταξη, αφού σε περίπτωση αποπομπής του όχι μόνον θα χάσει τις 13 έδρες του Fidesz στην ευρωβουλή, αλλά υπάρχει κίνδυνος να συμπράξει ο Ούγγρος πρωθυπουργός με άλλα κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας παράταξης.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο Όρμπαν φρόντισε το τελευταίο διάστημα να ενισχύσει αυτούς τους φόβους. «Ίσως να μην είναι η θέση μας στο ΕΛΚ», είπε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με το δεξιό συντηρητικό κυβερνών Kόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, το PiS, o ηγέτης του οποίου Γιάροσλαβ Καζίνσκι συμμερίζεται τις απόψεις του Όρμπαν σε πολλά θέματα. Άλλοι πιθανοί εταίροι του θα μπορούσαν να είναι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το FPÖ της Αυστρίας σε μια συμμαχία που σύμφωνα με εκτιμήσεις του ευρωκοινοβουλίου ενδέχεται να εξασφαλίσει μετά τις ευρωκλογές 71 από τις συνολικά 705 έδρες του, σχεδόν όσες και οι Φιλελεύθεροι του ALDE και αρκετά περισσότερες από εκείνες των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Όμως οι διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα αυτά είναι μεγάλες. Ο Σαλβίνι επιμένει στον καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει ο Όρμπαν. Από την άλλη πλευρά η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» διαφωνεί με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που πρεσβεύει ο επικεφαλής της Λέγκα, ενώ οι Πολωνοί του PiS αντιμετωπίζουν με καχυποψία το φλερτ του AfD με τη Ρωσία. Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι αυτοί, είναι ότι η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στους μετανάστες.

Ανησυχία για την αξιοπιστία του ΕΛΚ

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί στο ΕΛΚ που φοβούνται ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να αποτελέσει βαρίδι στο δρόμο προς τις ευρωκλογές και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να του δείξουν την πόρτα εξόδου για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της παράταξης σε μια περίοδο που τα δημοκρατικά ιδεώδη δέχονται έντονες πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κι όπως λένε, αν παραμείνει τελικά το Fidesz στο ΕΛΚ τίποτε δεν διασφαλίζει ότι θα αλλάξει τη σκληροπυρηνική γραμμή του. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Όρμπαν όταν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα με μισή καρδιά συγνώμη που αποκάλεσε «χρήσιμους ηλίθιους της Αριστεράς» τους επικριτές του εντός της παράταξης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την έως τώρα πολιτική του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν αποκλείεται πάντως οι σύνεδροι να αποφασίσουν το απόγευμα αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ και όχι αποπομπή του σε μια μεσοβέζικη λύση, που θα βάλει σε νέους μπελάδες τον Βέμπερ, καθώς δέχεται σφοδρή κριτική από πολιτικούς αντιπάλους για τις προσπάθειές του να μην κατέβει από το τρένο το κόμμα του Όρμπαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.