ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

H «κόντρα» Δύσης-Ιράν συνεχίζεται στον Λίβανο: Δεύτερη νύχτα βίαιων συγκρούσεων στη Βηρυτό

H «κόντρα» Δύσης-Ιράν συνεχίζεται στον Λίβανο: Δεύτερη νύχτα βίαιων συγκρούσεων στη Βηρυτό

Η «κόντρα» Δύσης-Ιράν συνεχίζεται στον Λίβανο που συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούνταν άνθρωπος του Ριάντ. Για τη πτώση του θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η σιιτική Χεζμπολάχ η οποία έχει «βοηθήσει» τα μέγιστα στην διοργάνωση των διαδηλώσεων.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στον Λίβανο χθες βράδυ, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα, διέλυσαν βίαια συγκεντρωμένους.

Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η ακόμη άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. Οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν χθες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο του Λιβάνου, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 37 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη», πρόσθεσε.

«Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» αλλά και «ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο», φώναζαν χθες βράδυ διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δακρυγόνα έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.