Γερμανία : Αντιδρούν τα κρατίδια στο σχέδιο παράτασης του lockdown

Γερμανία : Αντιδρούν τα κρατίδια στο σχέδιο παράτασης του lockdown

Διχογνωμία επικρατεί ως προς το σχέδιο παράτασης μεν των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Μαρτίου με την προοπτική όμως να χαλαρώσουν.

Το σχέδιο τεσσάρων βημάτων καταρτίστηκε από την καγκελαρία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και τα κρατίδια του Βερολίνου και της Βαυαρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με όλους τους ηγέτες των κρατιδίων.

Πιέζουν τα κρατίδια

Ορισμένα κρατίδια όπως η Σαξονία-Άνχαλτ, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πιέζουν για περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ και ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς αντιθέτως προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο εκτεταμένης χαλάρωσης.

Ο Χανς είπε συγκεκριμένα στο περιοδικό «Der Spiegel» ότι «θα έπρεπε να παραμείνει κανείς αυστηρός επειδή η Γερμανία βρίσκεται ήδη στο τρίτο κύμα του κορονοϊού».

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σχεδιάζουν καταρχάς την παράταση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έως τις 28 Μαρτίου. Ωστόσο, δίνεται η προοπτική για μεμονωμένα βήματα χαλάρωσης, όπως προκύπτει από ένα σχέδιο για την αυριανή συνάντηση μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της μόλυνσης, για παράδειγμα σε επίπεδο ιδιωτικών συναντήσεων. Σε αντίθεση με το τελευταίο lockdown θα είναι δυνατές οι επισκέψεις σε συγγενείς κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών του Πάσχα. Για το σκοπό αυτό, οι περιορισμοί των επαφών θα χαλαρώσουν ξανά.

Ως αιτιολογία για τη χαλάρωση αναφέρεται η συνετή συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών η οποία κατέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πώς οι οικογενειακές συναντήσεις θα μπορούσαν να οργανωθούν με ασφαλή τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και οι αγορές ανθέων θα ανοίξουν ξανά σε εθνικό επίπεδο. Υποστηρικτικά στη χαλάρωση των μέτρων θα λειτουργήσει η επέκταση των διαγνωστικών τεστ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.