ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ξεκίνησε η συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί για το Κυπριακό (φώτο-βίντεο)

Ξεκίνησε η συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί για το Κυπριακό (φώτο-βίντεο)

Λίγο μετά τις 9:30 ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν δομικά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρώντας για την συνάντηση στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, με τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως μεταβαίνει στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος και με καλή θέληση στον διάλογο.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητές ανησυχίες της Τουρκοκυπριακής πλευράς χωρίς όμως να παραγνωρίζονται αυτές της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Δεν μπορεί» είπε, «να επικαλούμαστε αρχές που δεν υπάρχουν σε κανένας κράτος».

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις διακηρύξεις συμφωνούμε, αλλά αυτό πρέπει να διαφανεί μέσα από τον διάλογο για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει απαγορευτεί η προσέγγιση των δημοσιογράφων στο χώρο της συνάντησης και επιτράπηκε μόνο σε μια τηλεοπτική κάμερα να πάρει πλάνα της άφιξης Αναστασιάδη – Ακιντζι και εικόνες από την έναρξη της συνάντησης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετέβη στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υποδέχθηκε τους δύο ηγέτες και αφού φωτογραφήθηκε μαζί τους πήρε την καρέκλα της και αποχώρησε από την αίθουσα.

Δίχως «τρίτους» οι συνομιλίες για το κυπριακό

Ο Νίκος Αναστασιάδης προσέθεσε για τις συνομιλίες για το κυπριακό ότι «δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα, μα κανένα κράτος. […] Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δυο ηγετών για το κυπριακό θα διαρκέσει έως τις 14:00 το μεσημέρι. Τους δυο ηγέτες υποδέχθηκε η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία, ωστόσο, δεν είναι παρούσα στην αίθουσα όπου λαμβάνουν χώρα οι συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα.

Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Επιτράπηκε μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές», όπως είχε ζητηθεί ρητά από τα Ηνωμένα Εθνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.