Κίνηση-ματ από Ν.Τραμπ: «Κλείνει» το Κογκρέσο που εμποδίζει την λειτουργία του αμερικανικού κράτους κατά του κορωνοϊού

Κίνηση-ματ από Ν.Τραμπ: «Κλείνει» το Κογκρέσο που εμποδίζει την λειτουργία του αμερικανικού κράτους κατά του κορωνοϊού

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Αμερικανός πρόεδρος και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτά που οι προκάτοχοί του δεν τολμούσαν ούτε να τα σκεφτούν και προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο ότι θα διακόψει την λειτουργία του για να προχωρήσουν οι διορισμοί ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων αξιωματούχων, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Eίναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δείχνει τόσο αποφασισμένος για να επιβάλλει την δική του πολιτική και το δικό του στίγμα στα πλαίσια βέβαια που του προσδιορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα (το οποίο δεν αλλάζει ποτέ και δεν αναθεωρείται ποτέ).

«Ενώ ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να πολεμήσει την παγκόσμια επιδημία, είναι απολύτως απαραίτητο οι θέσεις-κλειδιά στις σχετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να είναι πλήρως καλυμένες και δεν μας επιτρέπεται αυτό διαμέσου του Κογκρέσου. Απλώς δεν μας το επιτρέπουν. Έχουμε τόσες πολλές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε έγκριση για 129 υποψήφιους λόγω αυτής της αντιστασιακής παρενόχλησης».

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και διατηρεί συνεχώς μια εχθρική στάση απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο. Όμως το αμερικανικό Σύνταγμα είναι δομημένο έτσι ώστε να επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να έχει αρκετή εξουσία για να προχωρήσει τις πολιτικές του είτε το θέλουν οι αντίπαλοί του είτε όχι και να κριθεί για αυτό στο τέλος της τετραετίας του από τους ψηφοφόρους ή από την πολιτική Ιστορία στο τέλος της δεύτερης θητείας του.

Η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχει αναστείλει τις συνεδριάσεις της ολομέλειάς της ως την 4η Μαΐου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κάνει τακτικά συνεδριάσεις pro forma.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν συμμετέχουν παρά ελάχιστοι γερουσιαστές, που πάντως μπορούν να εγκρίνουν κείμενα ομόφωνα.

«Το Σύνταγμα προσφέρει έναν μηχανισμό στον πρόεδρο ώστε να μπορεί να πληρώσει κενές θέσεις σε τέτοιες περιστάσεις», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

​«Η Γερουσία καλά θα κάνει να εκπληρώσει το καθήκον της και να ψηφίσει επί των διορισμών αυτών ή πρέπει να αναστείλει επίσημα» όλες τις συνεδριάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων pro forma, ώστε να «μπορέσουν να γίνουν» οι διορισμοί.

«Η τρέχουσα πρακτική να εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ κάνουν κίβδηλες συνεδριάσεις για τους τύπους, είναι παράβαση καθήκοντος που ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να ανεχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης».

«Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω αυτή την εξουσία», είπε πάντως ο αμερικανός πρόεδρος.

«Κανένας πρόεδρος στην ιστορία δεν χρησιμοποίησε ποτέ την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μάικλ Μπέσλος, ιστορικός ειδικευμένος στην προεδρία των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το αμερικανικό Σύνταγμα στα αγγλικά αναφέρει “may, on extraordinary Occasions, convene both Houses, or either of them, and in Case of Disagreement between them, with Respect to the Time of Adjournment, he may adjourn them to such Time as he shall think proper.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνεπώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, το ότι οι προηγούμενοι προκάτοχοί του δεν το έπραξαν ποτέ είναι γιατί απλούστατα, δεν ήταν… Τραμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.