ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

DW: «Με τις αμβλώσεις προσπαθεί ο Τ.Μπάιντεν να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του»

Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές

DW: «Με τις αμβλώσεις προσπαθεί ο Τ.Μπάιντεν να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του»

Oταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση το 1973 η Κάτι Σμιτς ήταν έφηβη. «Hξερα ότι σε όλη της περίοδο γονιμότητας είχα επιλογές» λέει η 65χρονη πάστορας στην τραπεζαρία του σπιτιού της στο Ορλάντο της Φλόριντα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το DW.

Oταν το δικαστήριο ανέτρεψε αυτό το δικαίωμα πριν από δύο χρόνια, στις 24 Ιουνίου, ένιωσε την όλη κατάσταση κάπως σουρεαλιστική. Δεν είχε ποτέ θεωρήσει αυτό το δικαίωμα αυτονόητο, αλλά είχε πιστέψει ότι ζούσε σε μια κοινωνία προοδευτική.

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το θέμα των αμβλώσεων βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στη χώρα. Από τη μία πλευρά, δημιουργεί ελπίδες στους Δημοκρατικούς του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, τροφοδοτεί φόβους μεταξύ εκατομμυρίων γυναικών στη χώρα. Ολα τα βλέμματα είναι ιδιαίτερα στραμμένα στην πολιτεία της Φλόριντα.

Με την ιστορική του απόφαση, το αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο είχε στραφεί προς τα δεξιά υπό τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε πολιτικό σεισμό πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση τα κοινοβούλια των Πολιτειών μπορούν να αποφασίζουν αν επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλέον σε αρκετές πολιτείες.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους με αυτό το θέμα και κάνουν εκστρατεία για να κατοχυρώσουν νόμο για ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο για κάτι τέτοιο. «Ο Τραμπ, ο οποίος, όπως και ο Μπάιντεν, θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές, αποφεύγει το θέμα ή σκοντάφτει σε αντιφατικές δηλώσεις» σχολιάζει η Deutsche Welle.

Στη Φλόριντα από τον περασμένο Μάιο επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο μέχρι την έκτη εβδομάδα της κύησης. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι εγκυμονούν σε αυτό το στάδιο, οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις στη Φλόριντα προσβλέπουν με ελπίδα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Διότι τότε δεν θα ψηφίσουν μόνο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας αλλά και για άλλα πολιτικά ζητήματα. Πρωτοβουλία πολιτών κατέστησε δυνατή την εγγραφή στο ψηφοδέλτιο μιας συνταγματικής τροπολογίας για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Σκοπός της να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα. Ωστόσο το όριο για κάτι τέτοιο είναι υψηλό. Η συνταγματική τροπολογία θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη του 60%. Δημοσκόπηση τον Απρίλιο έδειξε ότι ανέρχεται στο 57%. Μετά την ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ, έχουν διεξαχθεί τέτοια δημοψηφίσματα σε πολλές πολιτείες – μέχρι στιγμής όλα ήταν επιτυχή, ακόμη και σε συντηρητικές πολιτείες όπως το Κάνσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο το όριο εκεί ήταν μόνο 5%. Η Κάτι Σμιτς είναι πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα στη Φλόριντα θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. «Νομίζω ότι θα προσελκύσει ορισμένους από τους νεότερους ψηφοφόρους» λέει η συμπρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Ψηφοφόρων στο Ορλάντο, μιας μη κομματικής οργάνωσης που έχει ως στόχο τη γυναικεία ενδνάμωση. Η οργάνωση υποστηρίζει το δημοψήφισμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.