ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Νέα κυβέρνηση στη Σερβία: Αποκλείστηκαν οι φιλοδυτικοί υπουργοί – Καμία συζήτησή για κυρώσεις στην Ρωσία

Η Σερβία μαζί με την Λευκορωσία είναι η μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Νέα κυβέρνηση στη Σερβία: Αποκλείστηκαν οι φιλοδυτικοί υπουργοί – Καμία συζήτησή για κυρώσεις στην Ρωσία

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε την Τετάρτη (26/10) ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή.

Επί συνόλου 250 βουλευτών, υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές ενώ 68 την καταψήφισαν. Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) που έχει την υποστήριξη μειονοτικών κομμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 28 υπουργεία εκ των οποίων τα τρία θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου.

Ενδιαφέρον είναι ότι από την νέα κυβέρνηση αποκλείστηκαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που ζητούσαν ανοιχτά να ακολουθήσει η Σερβία φιλοδυτική πολιτική και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Από την άλλη, επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Μόσχα.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της η Μπρνάμπιτς επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει στρατηγικός στόχος υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Σερβίας.

«Η σταθερότητα, η ευημερία και η καλύτερη διασύνδεση για ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο εάν ανήκουμε στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών. Πολλές φορές αγανακτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποια πράγματα, αλλά η ενωμένη Ευρώπη παραμένει το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό σχέδιο στον κόσμο. Ο απώτερος στρατηγικός προορισμός της Σερβίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε στην ομιλία της.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας στην προγραμματική της ομιλία δεν αναφέρθηκε στην στάση που θα τηρήσει η κυβέρνησή της στο αίτημα να εναρμονίσει η Σερβία της εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Επιπλέον δεν έκανε καμία αναφορά στις σχέσεις με την Μόσχα ούτε στο ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την στάση της στο θέμα των κυρώσεων.

Η Σερβία μαζί με την Λευκορωσία είναι η μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.