Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς: «Απευθείας πορεία προς εμφύλιο πόλεμο η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Τι είπε σε σπάνια δημόσια εμφάνισή του

Πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς: «Απευθείας πορεία προς εμφύλιο πόλεμο η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε σπάνια δημόσια εμφάνισή του, άσκησε κριτική στην επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το βίντεο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο B.Γιανουκόβιτς μιλάει μπροστά στην κάμερα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Σε ηλικία 75 ετών, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της χώρας του από το 2010 έως το 2014 δηλώνει ότι «πάντα» ήταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Πάντα πίστευα ότι αυτό είναι μια καταστροφή για την Ουκρανία. Είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είναι μια απευθείας πορεία προς τον εμφύλιο πόλεμο», λέει.

Ο Β.Γιανουκόβιτς ισχυρίζεται επίσης ότι είχε θέσει τον «στόχο» της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποχώρησή του από την εξουσία, ωστόσο, προκλήθηκε από διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, οι οποίες πυροδότησαν την απόφασή του τον Νοέμβριο του 2013 να μην υπογράψει Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήλεγχα και προωθούσα αυτή τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», λέει ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού κράτους, κατηγορώντας παράλληλα Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι επέδειξαν «αλαζονεία» και ότι δεν κατάλαβαν «τις πολυπλοκότητες της οικονομικής κατάστασης στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ο Β.Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι έπεσε θύμα πραξικοπήματος και ότι διέφυγε στη Ρωσία από αξιωματικούς που παρέμεναν πιστοί σε αυτόν.

Μετά την αποχώρησή του, σπάνια μιλά δημόσια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφαίρεσε από τον Β.Γιανουκόβιτς την ουκρανική υπηκοότητα τον Φεβρουάριο του 2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.