Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με θέμα συζήτησης το ενταξιακό Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ερντογάν επανέλαβε, σύμφωνα με την διεύθυνηση επικοινωνιας της τουρκικής προεδρίας, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία «χωρίς να δούμε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας και χωρίς να δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανάφερε πως «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αιτήματα της χώρας του. Διευκρίνισε ότι δεν αφορούν μόνο σε «μια αλλαγή νόμων» των δύο χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.