Βραζιλία: Για τα τέλη Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δίκη του Ζ.Μπολσονάρο

Η Βραζιλία χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις δημοτικές εκλογές του 1996

Βραζιλία: Για τα τέλη Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δίκη του Ζ.Μπολσονάρο

Για τις 22 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δίκη του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας.

Οι δικαστές θα συνεδριάσουν στην ολομέλεια για να αναλύσουν τις κατηγορίες εναντίον του πρώην ηγέτη της δεξιάς, ο οποίος, σε περίπτωση καταδίκης, θα μπορούσε να αποκλειστεί από υποψήφιος για δημόσια αξιώματα για οκτώ χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η ποινή που ζήτησε η Εισαγγελία σε βάρος του Ζαΐρ Μπολσονάρο για «κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και αθέμιτη χρήση των μέσων επικοινωνίας», σύμφωνα με το δικαστήριο. Εάν χρειαστεί, οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν στις 27 και 29 Ιουνίου.

Το αντικείμενο έρευνας

Ο Μπολσονάρο ερευνάται για επίθεση στη δικαιοσύνη και κριτική, χωρίς στοιχεία, πλήττοντας την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που έδωσαν τη νίκη στον Λούλα ντα Σίλβα.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Ιουλίου 2022 στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε μπροστά σε ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι ήθελε να «διορθώσει τα ελαττώματα» του εκλογικού συστήματος και ζήτησε «διαφάνεια» της ψηφοφορίας.

Το κατηγορητήριο

Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε σε πιθανή συμμετοχή του στρατού στο σχέδιό του. Η Βραζιλία χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις δημοτικές εκλογές του 1996 και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα ασφαλείας.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντιμετωπίζει περισσότερες από 12 διοικητικές διαδικασίες ενώπιον του Εκλογικού Δικαστηρίου για εικαζόμενη κατάχρηση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας κατά την εκλογική περίοδο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, βρίσκεται στο στόχαστρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε τέσσερις υποθέσεις, ειδικά αυτή της λεηλασίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια από τους οπαδούς του στις 8 Ιανουαρίου, και κινδυνεύει με ποινές φυλάκισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.