ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Με «τεχνικές» καραντίνας Δήμαρχος στη Γαλλία: Απαγορεύει την κυκλοφορία παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών λόγω παραβατικότητας (upd)

Ο Ρ.Μενάρ δικαιολογεί την απόφασή του από τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους τη νύχτα»

Με «τεχνικές» καραντίνας Δήμαρχος στη Γαλλία: Απαγορεύει την κυκλοφορία παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών λόγω παραβατικότητας (upd)

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 23/4 – 18.28): Με “τεχνικές” καραντίνας ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα παιδιά κάτω των 13 ετών για να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα των ανηλίκων. 

Τα σχέδια πλέον υπάρχουν και σταδιακά με διάφορες αφορμές μικρές ή μεγάλες μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν συνήθως προβλήματα που δεν θέλει κανείς να επιλύσει η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος, υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι «κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους» σε τρεις «κατά προτεραιότητα συνοικίες», δηλαδή το ιστορικό κέντρο και δύο φτωχές συνοικίες καθώς βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιληφθεί με το μείον για την κοινωνία ήτημα.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου για τον ίδιο ή κάποιο άλλο πρόσωπο», αυτοί οι ανήλικοι θα μπορούν να «οδηγηθούν στην οικία τους ή στο αστυνομικό τμήμα» από τη δημοτική ή την εθνική αστυνομία, προβλέπει το διάταγμα του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ.

Ο Μενάρ δικαιολογεί την απόφασή του από τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους εν μέσω της νύχτας», όπως και από την επιδείνωση του φαινομένου της «αστικής βίας».

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μενάρ δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, όμως επισήμανε πως η εγκληματικότητα των κάτω των 13 ετών συνιστά ένα «τυφλό σημείο» στις στατιστικές μελέτες εξαιτίας της απουσίας ανάληψης νομικής δράσης.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή «της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).

Το 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ένα παρόμοιο διάταγμα που είχε υπογράψει το 2014 ο Ρομπέρ Μενάρ επισημαίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων στοιχείων που πιθανόν στηρίζουν την ύπαρξη συγκεκριμένων κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με τους ανήλικους κάτω των 13 ετών».

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανηλίκους στην Γουαδελούπη

Μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που αφορά τους ανηλίκους κάτω των 18 ετών επιβλήθηκε μόλις χθες το βράδυ στο Πουάντ α Πιτρ, την οικονομική πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, στις γαλλικές Αντίλλες.

Το μέτρο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας, ελήφθη αυτήν τη φορά έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο δήμαρχος του Πουάντ α Πιτρ, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, Χαρί Ντιριμέλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πόλη του «ανελέητη» στα τέλη Μαρτίου, χαιρέτισε το μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των ανηλίκων στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων αυξήθηκε από το 12% στο 38% σε ένα υπερπόντιο διαμέρισμα που βρίσκεται στο έλεος υψηλής εγκληματικότητας, σύμφωνα με την περιφέρεια.

Σκέψεις για παρόμοια μέτρα και στην Νις

Ο δήμαρχος της Νις (νοτιοανατολικά) Κριστιάν Εστροζί, που τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε σε δηλώσεις του στο BFMTV ότι «ο δήμαρχος του Μπεζιέρ έχει δίκιο» κι ότι ο ίδιος θα ήθελε να «ανανεώσει» ένα διάταγμα σχετικό με τους ανηλίκους κάτω των 13 ετών, που είχε τεθεί σε ισχύ μεταξύ 2009 και 2020.

Και άλλες πόλεις στη Γαλλία εφάρμοσαν παρόμοια διατάγματα για τους ανήλικους για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, όπως το Καν σιρ Μερ (νοτιοανατολικά) που το έκανε το 2004 για τους κάτω των 13 ετών.

Ένα «κύμα εξουσίας» απέναντι στους ανηλίκους αναδείχθηκε σε προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία των 100 πρώτων ημερών του ως επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Έπειτα από σειρά περιστατικών βίαιων επιθέσεων με πρωταγωνιστές νέους, ο Ατάλ κατήγγειλε «τον εθισμό στη βία» εκ μέρους μιας μερίδας της νεολαίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε περιστατικά σωματικής βίας έχει διπλασιαστεί, έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των νέων που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών κι έχει επταπλασιαστεί ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας μέτρα που αφορούσαν κυρίως το σχολείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.