
Τουλάχιστον 158 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιδημίας χολέρας από τα τέλη Μαΐου στο νότιο Νταρφούρ, στο Σουδάν.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) προειδοποιούσε στα μέσα του μήνα πως το Σουδάν είναι αντιμέτωπο με «τη χειρότερη επιδημία χολέρας που έχει βιώσει εδώ και χρόνια».
Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας του Νότιου Νταρφούρ ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες Σάββατο πως διαπιστώνεται «αύξηση των κρουσμάτων χολέρας, με 2.880 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 158 θανάτων, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου» στα τέλη του Μαΐου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 42 νέα κρούσματα χολέρας και δυο θάνατοι καταγράφτηκαν μόνο προχθές Παρασκευή.
Η χολέρα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, μεταδιδόμενη ειδικά μέσω τροφίμων, νερού και περιττωμάτων μολυσμένων με το βακτήριο Vibrio cholerae. Προκαλεί οξείες διάρροιες, εμετούς, μυϊκές κράμπες κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες, αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά κι αν δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά.
Ο πόλεμος στο Σουδάν, που μαίνεται από τα μέσα του Απριλίου του 2023 ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), έχει γονατίσει το σύστημα υγείας, ήδη εύθραυστο προτού ξεσπάσει η σύρραξη, καθιστώντας τη θεραπεία συχνά αδύνατη.
Από το καλοκαίρι του 2024 έχουν καταγραφεί περίπου 100.000 κρούσματα χολέρας στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί πάνω από 2.400 θάνατοι, σύμφωνα με τη UNICEF.
Πάνω από το 50% των θανάτων εξαιτίας της χολέρας στο Νταρφούρ έχουν καταγραφτεί στο Νότιο Σουδάν, τόνισε την Παρασκευή ο ΠΟΥ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.