ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χάρη σε αστυνομικούς που βασάνισαν κρατούμενο έδωσε η ισπανική κυβέρνηση προκαλώντας αντιδράσεις των δικαστών

Χάρη σε αστυνομικούς που βασάνισαν κρατούμενο έδωσε η ισπανική κυβέρνηση προκαλώντας αντιδράσεις των δικαστών

Την αντίδραση των δικαστών της Ισπανίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να απονείμει χάρη σε τέσσερις αστυνομικούς που είχαν καταδικαστεί για βασανισμό κρατουμένου. Κατηγορούν τις αρχές πως περιφρονούν τη δικαστική εξουσία, καθώς οι ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στους αστυνομικούς αρχικά μειώθηκαν, και εν συνεχεία απονεμήθηκε χάρη στους καταδικασθέντες και η ποινή τους μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν κακομεταχειριστεί έναν Ρουμάνο κρατούμενο, τον οποίο ψευδώς κατηγορούσαν ως κακοποιό, στη Βαρκελώνη το 2006. Είχαν τοποθετήσει την κάννη ενός πιστολιού στο στόμα του κρατούμενου για να τον εξαναγκάσουν να ομολογήσει και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Οι τέσσερις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα χρόνια κι εννέα μήνες έως δύο χρόνια και τρεις μήνες. Όμως η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε πως άπαντες οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν ποινή μόνο δύο ετών.

Δικαστήριο της Βαρκελώνης ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης, όμως αυτή έσπευσε σε απάντηση να απονείμει χάρη στους αστυνομικούς και μετέτρεψε τη φυλάκισή τους σε χρηματικό πρόστιμο.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλβέρτο Ρουίθ Γαλιαρδόν δήλωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απονέμει χάρη σε περιπτώσεις που «δικαιολογούνται», μολονότι δεν αιτιολόγησε για ποιο λόγο κρίνεται δικαιολογημένη σε αυτή την υπόθεση.

Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη σαφή διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία εδράζεται η Δημοκρατία, υποστηρίζουν οι 200 δικαστές σε ανακοίνωσή τους. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται και αρκετοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε κρίνει ένοχη την Ισπανία διότι είχε αποφύγει να διερευνήσει καταγγελίες για καταχρήσεις από αστυνομικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.