Κομισιόν: Να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι! – Ναι για το «ψηφιακό διαβατήριο» του Κ.Μητσοτάκη

Κομισιόν: Να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι! – Ναι για το «ψηφιακό διαβατήριο» του Κ.Μητσοτάκη

Αποφασισμένη φαίνεται η ΕΕ να εμβολιάσει τον γενικό πληθυσμό της Ευρώπης μέχρι το καλοκαίρι και αυτό είναι απορίας άξιο αν αναλογιστούμε το χαμηλό επίπεδο με το οποίο κινούνται οι εμβολιασμοί αλλά και η διάθεση των πολιτών μετά από συνεχή κρούσματα και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde η οποία δημοσίευσε διαρρεύσαντα email του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που αποδεικνύουν πως ο οργανισμός πιέστηκε για να εγκρίνει το εμβόλιο για το οποίο είχε σοβαρές αμφιβολίες.

Το σημαντικότερο είναι ότι η πρόταση του Κ.Μητσοτάκη για το “διαβατήριο εμβολιασμού” φαίνεται να λαμβάνει θετική ψήφο στην ΕΕ και έτσι δηλώσεις περί εθελοντικού χαρακτήρα και εναλλακτικών όπως τα φάρμακα(αν και τώρα γίνεται συζήτηση για την χρησιμότητά τους) φαίνεται ότι ακόμα “χαλάνε” την συζήτηση για ουσιαστικά αναγκαστικό εμβολιασμό.

Έτσι αν προχωρήσει το “διαβατήριο” το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία ως πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις και όλοι πλέον θα κινούμαστε μέσα σε μια τεράστια βάση δεδομένων αγνώστων στοιχείων ελέγχου και διάθεσης τους.

Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε, ότι «ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να ανακτήσουμε τη ζωή μας σταδιακά. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνο όταν όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονες και τους συνεργάτες μας παγκοσμίως.”

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής υπογράμμισε ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία» επισημαίνοντας ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία».

«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Προσέθεσε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ».

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αυξήσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλουχία γονιδιώματος, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες μεταλλάξεις του ιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.