ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γουατεμάλα: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η χώρα εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους φέτος επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων

Γουατεμάλα: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η χώρα εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού

Οι αρχές της Γουατεμάλας κήρυξαν χθες Πέμπτη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους φέτος.

Ο υπουργός Υγείας, ο Φρανσίσκο Κόμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι «πήραμε την απόφαση να κηρύξουμε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης» διευκρινίζοντας πως το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του δάγκειου πυρετού το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 12.263 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 152% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Στο πλαίσιο του μέτρο, που αφορά διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα γίνουν ιδίως ψεκασμοί για να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερα κουνούπια που είναι φορείς του ιού.

Σκοπός «αυτής της επέμβασης και του διυπηρεσιακού συντονισμού είναι να προληφθεί η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ουάλτερ Μονρόι, θυμίζοντας πως η χειρότερη επιδημία του δάγκειου πυρετού είχε καταγραφεί το 2019, με πάνω από 50.000 καταγεγραμμένες μολύνσεις.

Το τρέχον διάστημα και ως τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των βροχών στη Γουατεμάλα. Τα κουνούπια-φορείς του ιού εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά.

Ο δάγκειος πυρετός χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυϊκοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του τις διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.