ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τα ΜΜΕ να λογοκρίνουν τους Ρεπουμπλικανούς: «Να λέτε ότι λένε ψέματα για τον Μπάιντεν»!

Πρωτοφανής παρέμβαση των Δημοκρατικών κατά της ελευθερίας του Τύπου

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τα ΜΜΕ να λογοκρίνουν τους Ρεπουμπλικανούς: «Να λέτε ότι λένε ψέματα για τον Μπάιντεν»!

Σε μία πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε ο Λευκός Οίκος ο οποίος ζήτησε με επιστολή του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «να καταγγείλουν την παραπληροφόρηση» που διεξάγουν οι Ρεπουμπλικανοί «σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν».

Με την επιστολή αυτή δίνουν οδηγίες στα ΜΜΕ να ακούν και να προωθούν μονάχα την πολιτική εκδοχή των Δημοκρατικών, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές της αμερικανικής Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε την επιστολή αφού ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας εναντίον του Τζο Μπάιντεν για την παραπομπή του σε δίκη με ερώτημα την καθαίρεση, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι τροφοδοτεί μια «κουλτούρα διαφθοράς».

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ωφελήθηκε οικονομικά από τις υποθέσεις του γιού του, Χάντερ.

Φανερά ενοχλημένος με την κάλυψη των κατηγοριών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους διευθυντές σύνταξης των μέσων να «διπλασιάσουν» την προσοχή τους.

Το να καλύπτει κανείς την υπόθεση γράφοντας «οι Ρεπουμπλικάνοι λένε αυτό, αλλά ο Λευκός Οίκος λέει το άλλο, δεν προσφέρει υπηρεσία στους Αμερικανούς, οι οποίοι βασίζονται στον ανεξάρτητο Τύπο για να ζητάει λογαριασμό απ’ αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία», αναφέρεται στο υπόμνημα αυτό.

«Στο σύγχρονο κόσμο των μέσων ενημέρωσης, όπου καθημερινά οι ψεύτες και οι παραμυθάδες επιδίδονται σε παραπληροφόρηση και στα ψέματα παντού, από το Facebook μέχρι το Fox», αυτό το είδος της κάλυψης «που αποτυγχάνει να εξηγήσει το αθέμιτο αυτών των ισχυρισμών (…) το μόνο που κάνει είναι να συσκοτίζει την αλήθεια», προστίθεται.

Η επιστολή αυτή συνοδεύεται από ένα φάκελο 14 σελίδων όπου επιτίθενται στους Ρεπουμπλικανούς και στην έρευνά τους ως «καθαρά πολιτική και χωρίς αποδείξεις».

Οι απόπειρες στους διαδρόμους να επηρεασθεί η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσής κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι.

Όμως αυτό το λεπτομερές υπόμνημα θεωρείται από ορισμένους ότι αποτελεί οδηγίες προς τον Τύπο και όλα αυτά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Θεωρήθηκε μια «αρκετά ασυνήθιστη» προσπάθεια ανοικτού επηρεασμού της δημοσιογραφικής κάλυψης από την πλευρά ενός Λευκού Οίκου ο οποίος «υποτιμά τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόι Γκάτερμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σίρακιουζ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η επιστολή της κυβέρνησης, είτε το θέλει είτε όχι, «ανοίγει το δρόμο για περισσότερες επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να κάνει τον Τύπο εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε ανεπιθύμητη συνέπεια της έρευνας για παραπομπή» του Μπάιντεν, έγραψε η Κίμπερλι Άτκινς Στορ, αρθρογράφος της Boston Globe.

Ακόμη κι αν η έρευνα δεν οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών, το τελικό αποτέλεσμα «θα ενθαρρύνει περαιτέρω επιθέσεις εναντίον των μελών των μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με την ίδια.

Οι θιασώτες της παραπληροφόρησης θα παρουσιάσουν τα μέσα ενημέρωσης ως απλούς «εκπροσώπους του Λευκού Οίκου» και ο πληθυσμός, ο οποίος «θα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να αποφασίσει ποιόν να εμπιστευθεί», θα είναι ο χαμένος, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.