ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κίνα προς ΗΠΑ: «Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας για την Ταϊβάν»

ΗΠΑ: «Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν με όλα τα μέσα»

Κίνα προς ΗΠΑ: «Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας για την Ταϊβάν»

Προειδοποίηση στον Τζο Μπάιντεν «να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά της» σχετικά με την Ταϊβάν απηύθυνε η Κίνα, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου από το Τόκιο ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση από το Πεκίνο.

Αν και ανέφερε ότι «εξετάζεται» η άρση ορισμένων εμπορικών δασμών στην Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε νωρίτερα ότι το Πεκίνο δεν έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».

Σημείωσε, δε, ότι θα ήταν πρόθυμος να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενέβαιναν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν. Πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές δηλώσεις υποστήριξης της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες, όπως σχολιάζει το Associated Press.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε. Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε επίσης.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν από το Τόκιο. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Το «ευχαριστώ» της Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη τους, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της και να εμβαθύνει τη συνεργασία με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.