ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

«Ποτάμι» οργής στο Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στο Σύνταγμα

Ο θάνατός της Μαχσά Αμινί έχει πυροδοτήσεις οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν

«Ποτάμι» οργής στο Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στο Σύνταγμα

Συνεχίζονται στο Ιράν οι οργισμένες διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 50, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Το κύμα διαδηλώσεων συνεχίζεται στο Ιράν μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία. Πάνω από 50 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει μικρότερο αριθμό θυμάτων, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τη διαβόητη αστυνομία ηθών.

«Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35», μετέδωσε το Borna News, το πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων.

Την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις αυτές. Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια.

«Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός» της νεαρής γυναίκας», δήλωσε στην τηλεόραση ο Βαχιντί, τον οποίο επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, σήμερα στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στην εξέγερση στο Ιράν, όπου πρωτοστατούν οι γυναίκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάλεσμα απευθύνουν πρόσφυγες και προσφύγισσες από το Ιράν και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). «Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των γυναικών και την εξέγερση στο Ιράν και απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες των πολέμων, των δικτατοριών και της πείνας, να μπει τέλος στη χυδαία καταπάτηση των δικαιωμάτων με τα απροκάλυπτα pushbacks στα σύνορα, τις βυθίσεις βαρκών, τις καταδιώξεις μέχρις θανάτου από το Λιμενικό και τους συνοριοφύλακες. Άσυλο και στέγη για όλες και όλους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.